Що відбувається з цінами на продукти в Україні
Останній рік ціни на продукти в Україні були доволі стабільними. А деякі позиції, наприклад, яйця, навіть суттєво втрачали в ціні. Подешевшання та подорожчання продуктів залежало, зокрема, від сезонних чинників, а ще – від блокади західного кордону України, яка ускладнила експорт та імпорт певних товарів. Проте нині цінам знову пророкують зростання.
ПОРІВНЯНО З МИНУЛИМ РОКОМ
За даними Держстату, в Україні за рік знизилася вартість на низку продуктів. Зокрема, якщо порівнювати ціни у квітні 2024 та 2023 років, то загальне зниження сягнуло 0,8%. Так, на 2,1% подешевшали хліб та хлібопродукти, на 0,6% – макаронні вироби. Овочі здешевшали на 13,9%. Соняшникова олія та цукор – на 15,4% та 15,1% відповідно. Найбільше втратили в ціні яйця – 41,9%.
Подорожчали, порівняно з минулим роком, м’ясопродукти та м’ясо – на 4,2%, риба та продукти з риби – на 5,1%, молоко – на 9,3%, сир – на 7,8%, фрукти – на 7%.
ВТРАТИЛИ В ЦІНІ
Також у квітні цього року ціни на сирі продукти харчування й надалі падали – на 6,5%. Такими є дані від Національного банку України. Яйця у квітні продовжили зменшуватись у ціні – через нарощування виробництва та переорієнтацію виробників на внутрішній ринок. Блокада західного кордону України, а ще хороший минулорічний урожай призвели і до здешевлення цукру, борошна та круп. Тепла погода та ранній продаж тепличної продукції, а також імпорт із Туреччини сприяли падінню цін на помідори та огірки.
Знижувалися й ціни на окремі овочі борщового набору через активізацію продажу продукції зі сховищ. Так, за даними Держстату, якщо порівнювати із березнем цього року, капуста у квітні подешевшала на 5,6%, до 13,2 гривні за кілограм, морква – на 5,6%, до 12,1 гривні, цибуля – на 4,3%, до 16 гривень за кілограм. Натомість, буряки подорожчали на 5,2%, до 17,8 гривні за кілограм.
Крім того, за інформацією НБУ, здорожчання більшості видів м’яса сповільнилося. А от збільшення цін на молоко, навпаки, пришвидшилося на тлі активізації експорту молочної продукції.
ЯКИХ ЦІН ЧЕКАТИ ДАЛІ
Значного зростання продуктових цін улітку цього року побоюватись не варто. Хоча певне здорожчання таки буде. Прогнозуючи інфляцію, аналітики НБУ виокремили кілька ключових чинників, що спричинятимуть зростання. Зокрема, це вичерпання ефектів більших урожаїв минулого року та теплої погоди цього року, збільшення витрат бізнесу на заробітну плату, а також зростання адміністративного складника інфляції. Нагадаємо, у квітні Національний банк покращив прогноз інфляції на 2024 рік із 8,6% до 8,2%.
фото з відкритих джерел
ЯРОСЛАВА ХЛЄБНИКОВА


