Школи Дніпропетровщини підлаштували харчування під реалії війни
Ліцеї та гімназії Дніпропетровщини підлаштували харчування під реалії війни. Система, як і формати навчання, різна. Десь обіди учням привозять кейтерінгові компанії. Десь готують на шкільних кухнях. Про це повідомили під час брифінгу у Дніпропетровській ОВА. «Для дітей має бути організоване повноцінне харчування. В якому вигляді – вирішує безпосередньо керівник навчального закладу. Аби було простіше визначитися, Держпродспоживслужба області разом з департаментом освіти і науки ОВА розробили рекомендації», – зазначила головний спеціаліст управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.
Більшість закладів, які працюють онлайн або у змішаній формі, організували кейтеринг. Учням готують спеціальні ланч-бокси. Контейнери школярі можуть взяти із собою до укриття.
Є варіант опорної кухні. Це коли в одному населеному пункті, наприклад, три навчальні заклади. В одному готується їжа й доправляється до сусідніх. «Ще використовують аутсорсинг. Залучають компанії, які готують обіди дітям на шкільних кухнях», – розповіла Маргарита Малишева.
У невеликій частині закладів діти не харчуються. Там уроки сплановані так, що на заняттях учні знаходяться лише кілька годин. «Серед наших обов’язків – контроль за виконанням санітарних вимог. Перед початком навчального року фахівці Держпродспоживслужби залучались до комісій, які обстежували ліцеї та гімназії. Перевіряли стан їх готовності. Деякі мали порушення. Але всі недоліки усунули», – наголосила Маргарита Малишева.