Скільки мешканців області хворіють на ВІЛ

У 1988р. за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я ухвалено Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який щорічно відзначається  1 грудня.

У Дніпропетровській області упродовж останніх років намітилася тенденція щодо зменшення рівня захворюваності на ВІЛ-інфекцію, який нині складає 88 осіб у розрахунку на 100 тис. населення (п’ять років тому – 104 особи). Повідомляють у Головному управлінні статистики у Дніпропетровській області.

Проте, за показниками захворюваності на ВІЛ/СНІД Дніпропетровщина продовжує посідати одне з лідируючих місць серед регіонів України. Тільки упродовж січня–вересня 2016 р. в області взято під нагляд близько 2 тис. ВІЛ-інфікованих осіб з уперше в житті встановленим діагнозом. Загалом на обліку в закладах охорони здоров’я області перебуває 26 тис. інфікованих, серед яких кожний третій (а це майже 8 тис. осіб) – хворий на СНІД.

Основними джерелами ураження є нерозбірливі статеві стосунки та передача ВІЛ-інфекції через уживання наркотичних речовин ін’єкційним шляхом (кожний другий та кожний четвертий випадок інфікування відповідно). Крім того, набула суттєвого поширення передача ВІЛ від хворої матері до дитини (16% з числа узятих під нагляд у січні–вересні п.р.).

Серйозною проблемою залишається значний рівень смертності від хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини. За 9 місяців 2016р. внаслідок вищеозначеної причини у Дніпропетровській області померло 844 особи. Більшість з них знаходилася у віці 16–59 років, майже дві третини – чоловіки.

Залишити відповідь