Смачні і цілющі: чим корисні перші ягоди літа
Червень – сезон справді чарівних ягід для здоров’я, краси і молодості. Вони дають багато енергії і сил, покращують роботу мозку, підвищують настрій, прискорюють метаболізм, допомагають спалювати жир, покращують стан шкіри і волосся.
Про це пише у своєму блозі відома дієтолог та фітнес-тренер Тетяна Годард, передає expres.ua.
Черешня
Соковиті солодкі ягоди нормалізують травлення і стимулюють обмін речовин, за рахунок чого швидко йдуть зайві кілограми. Черешня підвищує імунітет, чистить кишечник, тонізує, знижує рівень “поганого” холестерину, нормалізує артеріальний тиск, бореться з атеросклерозом і гіпертонією, перешкоджає розвитку анемії.
Кумарини в складі черешні корисні при ішемічній хворобі серця, тромбофлебіті, флеботромбозах. Крім того, ці речовини необхідні для підтримки високого рівня енергії. За вмістом кумаринів черешня може зрівнятися з гранатом, вона рекомендується для швидкого відновлення сил.
Ця смачна ягода виключно корисна для шлунка, ефективна при запорах, очищає організм від шкідливих продуктів обміну – тих самих шлаків і токсинів, про які всі говорять, але мало хто знає, що це насправді таке. А ще черешня допомагає при неврозах, знімає набряки, знижує больові відчуття при артриті, ревматизмі і подагрі. Загалом, джерело корисностей!
Що стосується протипоказань, то їх у черешні не багато. Зокрема, її їсти не можна при певних захворюваннях кишечника, таких як спайкова хвороба. Цю ягоду також слід з обережністю вживати при цукровому діабеті. Хоча в плодах домінує нешкідлива для діабетиків фруктоза, глюкози, що, по суті, цукор, теж чимало.
Вишня
Це чудовий засіб для знищення шкідливих бактерій, не дарма її їдять від кашлю та застуди. Вишня містить вітамін PP, пектин, кобальт, еллагову кислоту, яка, як показують дослідження, ефективно бореться з онкологією. А ще вишня зміцнює судини, корисна для серця, зміцнює капіляри, знижує ризик серцевих нападів. Хлорогенова кислота ягід підтримує нирки і печінку. Як і в черешні, у вишні є найцінніші для серця і високого тонусу кумарини.
У вишні також є інозит, який покращує метаболізм. А завдяки наявності пектину і клітковини, вишня м’яко чистить кишечник, виводить зайву рідину з організму. Тому ці плоди варто включити в меню для схуднення.
Як і черешня, вишня багата вітамінами групи В (зміцнюють нервову систему, підтримують здоров’я шкіри, волосся, нігтів), вітаміном А (потрібний для зору, кісток і зубів), фолієвою кислотою і залізом (для крові), вітамін С (захищає від вірусів і інфекцій, зміцнює серце і судини, перешкоджає старінню).
Вишню не варто вживати при підвищеній кислотності – кислоти в складі ягоди подразнюють слизову.
Полуниця
Вітамін С з полуниці зміцнює імунну систему, а еллагова кислота перешкоджає розвитку онкозахворювань. Мало хто знає, що полуниця потрібна для зміцнення суглобів. Куркумін і кверцетин виводять токсини з м’язової тканини, запобігають появі артриту і болю в суглобах. Калій та магній з полуниці зміцнюють серцево-судинну систему, а антиоксиданти захищають від інсульту.
А ще ця ягода допоможе активізувати роботу мозку. Полуниця містить фізетін, який стимулює розумові процеси, покращує якість короткочасної пам’яті. Це прекрасна профілактика хвороби Альцгеймера та інших мозкових патологій.
Полуниця стимулює жироспалювання, прискорює метаболізм, тому дуже корисна в боротьбі із зайвою вагою. Вона швидко виводить зайву рідину з організму, нормалізує роботу нирок. А вітаміни і фруктові кислоти з полуниці покращують колір обличчя і стан шкіри, відбілюють зуби.
Поряд з безліччю корисних властивостей, полуниця – сильний алерген. Тому схильним до алергії людям вживати її варто потроху. Полуницю також не слід їсти при загостреннях виразкової хвороби, гастриту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту.
Суниця
Це справжнє джерело заліза, а за вмістом кальцію, необхідного для міцних кісток, суниця – номер один серед фруктів і ягід.
Суниця покращує роботу серця, рекомендується при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, виводить з організму “поганий” холестерин. Ці ароматні ягоди покращують травлення і нормалізують роботу кишечника, корисні при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритах і колітах, запорах. Суниця також нормалізує функції щитовидної залози, прискорює обмін речовин.
Як і полуниця, суниця може спровокувати алергічні реакції. Її не варто їсти під час загострення гастритів, колітів, а також при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. З обережністю суницю потрібно вживати при захворюваннях нирок – це сильний сечогінний засіб.
Червневі ягоди можна їсти і в складі звичайного меню, і робити на їх основі розвантажувальні дні. Меню розвантаження включає ягоди, салати зі свіжих овочів з оливковою олією, багато води. Якщо ви їсте ягоди при звичайному харчуванні, їх потрібно вживати не після їжі, а за 40 хвилин перед їжею або як мінімум через півтори години після. Якщо їсти відразу, це порушить травлення, спровокує здуття і метеоризм. В результаті корисні речовини з їжі не засвояться, ви незабаром знову захочете їсти. До того ж виникнуть гнильні процеси, що отруюють організм.
У складі звичайного меню, якщо ви худнете, солодкі ягоди краще вживати по 300-500 грам в першій половині дня, на сніданок або перекус.