Сьогодні православні шанують Іверську ікону Божої Матері

26 жовтня – один із днів, коли Православна церква вшановує Іверську ікону Божої Матері.

Історія

У IX столітті,за часів правління імператора Феофіла, методично та жорстоко знищувались православні ікони. Одного разу, коли ікону пронизали списом, з неї полилася кров. Жінка врятувала ікону, помолившись і опустивши її в морські хвилі.

Ікона, тримаючись на воді, припливла до Афону, де через 200 років ченці побачили чудовий вогненний стовп, що йшов від образу Богородиці. Преподобний старець Гавриїл Святогорець за велінням Божої Матері, яка прийшла йому уві сні, пішов по воді, як по земній тверді, і чудотворна ікона самазявилась у його руках.

Відтоді образ був поставлений над воротами, і монастир став постійним притулком для чудотворної Іверської ікони Божої Матері, яка також отримала назву “Вратарниці”.

Сьогодення

Тепер оригінал ікони зберігається в Греції на Святій Горі Афон у православному чоловічому монастирі ікони Іверської Божої Матері. Спочатку ікона перебувала зовні, в кіоті безпосередньо над входом, але пізніше спеціально для образу Богородиці всередині монастиря було споруджено невеликий храм Іверської ікони Божої Матері. У світі побудовано безліч церков Іверської ікони Божої Матері, також у Росії, так і в Україні.

Зображення

На цій відомій іконі зображено, як Богородиця тримає Ісуса на лівій руці, а її права рука простягнута до Нього. На правій щоці Пресвятої Богородиці зображена кровоточива рана − слід від списа іконоборця. Такий характерний опис ікони Іверської Божої Матері пояснює її головну відмінність від інших ікон Богородиці.

Традиції

Ікона дарує людям, що моляться, надію на усвідомлення своїх помилок, спокутування гріхів і набуття внутрішньої чистоти. Вона допоможе, якщо ви оступилися у житті, допоможе знайти в собі духовні сили, аби щиро покаятися у вчиненому, подолати згубні бажання. Також перед Іверською іконою моляться про захист свого житла від усілякої небезпеки, про позбавлення від недуг душі і тіла, для себе і близьких.

Молитва Іверській іконі Божої Матері

Від святої ікони Твоєї, о Владичице Богородице, зцілення подаються з вірою та любов’ю тим, хто приходить до неї, так і мою неміч відвідай і душу мою помилуй, Благая, і тіло зціли благодаттю Твоєю, Пречиста.

О Пресвята Владичице Богородице! Прийми недостойну молитву нашу, і збережи нас від наклепу злих людей і від раптової смерті, і даруй нам перш кінця покаяння. На моління наше змилосердься і радість замість печалі даруй. І визволи нас, Владичице, від усякої біди і напасті, скорботи і хвороби, і від усякого зла. І сподоби нас, грішних рабів Твоїх, одесну стати у Другому Пришесті Сина Твого, Христа Бога нашого, і спадкоємці бути Царства Небесного і життя вічного з усіма святими у нескінченні віки віків. Амінь.

Залишити відповідь