Спалах вірусного захворювання: як захистити себе та своїх близьких від гепатиту А

Україною шириться вірусний гепатит А, або як його ще називають «хвороба Боткіна» чи «жовтуха». Недуга небезпечна тим, що в разі тяжкого перебігу може уразити не тільки печінку, а й жовчні шляхи та підшлункову залозу. Це загрозливо для тих, хто вже має хронічні недуги, цукровий діабет, цироз тощо. Вірус стійкий до низьких температур та в оточуючому середовищі може триматися досить тривалий час. Як упередити хворобу та які її симптоми – розбирались журна­лісти «Вістей».

ОСНОВНІ СИМПТОМИ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Упродовж жовтня захворювання на гепатит А почали фіксувати у Вінницькій області. На початку листопада хвороба вже дісталась Івано-Франківської області та Тернопільщини, а минулого тижня в Дніпропетровській області було виявлено кілька десятків випадків захворювання на гепатит А (про це повідомили в обласному центрі контролю і профілактики хвороб). Недуг було виявлено у Кам’янському районі.

Дніпропетровщина стала вже п’ятим регіоном, де зафіксовано цей вірус. Гепатит А призводить до запалення печінки і в деяких випадках може закінчитися навіть смертю хворого. Специфічного лікування не існує, а процес одужання може тривати кілька місяців.

«Вірус стійкий до високих чи низьких температур. Знищити його у природному середовищі неможливо, а передається він через немиті руки, овочі, фрукти та воду поганої якості. Але є і хороша новина – ті, хто був вакцинований від гепатиту А або перехворів ним раніше, мають у 99% випадків пожиттєвий імунітет», – сказала гепатологиня приватної медичної клініки Олеся Богдан.

Вона зазначила, що гепатит А може мати як важку форму, так і легку, коли людині може здатися, що вона захворіла на грип чи застуду або отримала кишковий розлад. Серед основних симптомів недуги такі:

  • слабкість, швидка втомлюваність;
  • втрата апетиту;
  • нудота та блювання;
  • біль у м’язах та животі;
  • підвищення температури;
  • біль у лівому підребер’ї;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей.

Останній симп­том буває вкрай рідко, під час важких форм перебігу недуги. Наприклад, 8 із 10 дорослих хворіють на гепатит А і при цьому їхня шкіра чи слизові не набувають жовтого кольору. У дітей хвороба може взагалі протікати безсимп­томно або в дуже легкій формі.

«Інша справа – коли хворіє дорослий. Вони важче переносять недугу, або коли у людини вже є якісь хронічні чи невиявлені недуги. Гепатит А їх загострює. Головний орган, який бере на себе удар, – печінка, але іноді страждає не тільки вона. Ускладнення від хвороби зазнає підшлункова залоза, жовчні шляхи. Складнощі виникають передусім у тих, хто має якісь хвороби – це цукровий діабет тощо», – сказала Олеся Богдан.

ШЛЯХИ ІНФІКУВАННЯ

Передається гепатит А фекально-­оральним шляхом. «Якщо хворий на недугу не помиє руки після відвідин туалету, а торкнеться ними до ручки дверей, тарілки, одне слово, будь-якого предмета, за який потім буде братись здорова людина, і якщо вона після цього торкнеться руками до рота, візьме, наприклад, цими руками яблуко, навіть помите, і з’їсть – вона може захворіти», – зауважує Олеся Богдан.

Тож аби максимально убезпечити себе від недуги, потрібно:

  • мити руки з милом перед тим, як сідати до столу та після відвідин туалету, після приходу з вулиці;
  • добре мийте овочі та фрукти перед уживанням. Бажано теплою водою;
  • пийте тільки кип’ячену воду. У звичайній воді вірус може жити близько 5 років, але «вмирає» після 5 хвилин кип’ятіння.

Гепатит розвивається поступово. Після потрапляння вірусу в організм інкубаційний період може тривати до 28 днів. «У разі ознак недуги, як кишкова інфекція або застуда, не гайте часу та йдіть до лікаря, аби дізнатись, чим ви дійсно хворі. Не зай­майтесь самолікуванням, бо ті люди, що мають будь-які інші хвороби, ризикують захворіти на затяжний гепатит А, який матиме ускладнення та хворому знадобиться більше часу, аби стати здоровим. Якщо дуже боїтесь недуги, то можна перевірити: чи хворіли ви на гепатит А раніше. Це можна зробити за допомогою аналізу на вірус гепатиту. Береться кров людини та перевіряється на наявність анти­тіл. Таке дослідження коштує десь 350 грн. І якщо людина не хворіла, боїться вірусу або має якісь хронічні хвороби – краще зробити щеплення. Вакцина коштує близько 2 тис. грн і гарантує імунітет від гепатиту А на 10 років», – зазначила Олеся Богдан.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!