Сучасні винаходи українців, що здивували світ (Фото)

Наша країна завжди славилась талановитими винахідниками. Саме в Україні придумали перший вертоліт, трамвай, штучний супутник Землі, рентгенівський знімок та багато інших корисних речей. А за часи незалежності список таких революційних винаходів наших співвітчизників щороку стрімко поповнюється. «Вісті» розкажуть про найцікавіші з них.

Інструменти, що рятують життя

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

У 2016 році харківські науковці з Фізико-технічного інституту створили набір магнітних інструментів, що шукають та витягують осколок із будь-якого органа тіла. З тих пір набір неодноразово допрацьовували та поповнювали новими пристроями. Завдяки спонсорам, нині такі пристосування вже є у мобільних шпиталях на передовій. Устаткування виготовлене з титану. Мінімальні осколки, які можна вилучати за допомогою набору, – від кількох міліметрів, максимальні ж – до трьох сантиметрів. Харківські фізики і військові медики запевняють, що магнітна розробка не має аналогів в американських та європейських шпиталях.

Гаджет для домашніх улюбленців

Наступним цікавим проектом українців є «Petcube». Ще у далекому 2012 році троє киян – Ярослав Ажнюк, Андрій Клен та Олександр Нескін – вирішили створити пристрій, який через мобільний додаток давав би можливість дистанційно стежити, розмовляти і грати з домашніми улюб­ленцями. Зокрема, Олександр Нескін створив прототип ґаджета для свого песика Роккі, котрий, залишаючись один вдома, гавканням не давав життя сусідам. Корисний прилад спонтанно перетворився на перспективну бізнес-ідею. Сьогодні ж «Petcube» став настільки успішним, що на основі стартапу засновано міжнародну компанію, яка виробляє ґаджети для власників домашніх тварин. Вони масово продаються в Америці. «20 років ми використовуємо мобільні телефони, щоб говорити зі своїми рідними і друзями, але у нас не було нічого, що дозволило б бути на зв’язку зі своїми тваринами. Тепер є такий пристрій», – заявляють засновники «Petcube».

Рукавички у поміч

Іще один винахід українців є в списку кращих у світі – Enable Talk Gloves. Це рукавички, які дають змогу людям зі слабким слухом і проблемами вимови спілкуватися з тими, хто не розуміє мову жестів. Рукавички оснащені 15 сенсорними датчиками, які розпізнають мову жестів і переводять її в текст на смартфоні. Вони мають сонячні батареї для підтримки акумулятора. Вся система з’єднується зі смартфоном через Bluetooth. Винахід – справа рук чотирьох українських студентів. Його ціна – 75 доларів. У Сіднеї (Авст­ралія) на конкурсі Microsoft Imagine Cup українці посіли перше місце в категорії «дизайн програмного забезпечення», обійшовши 70 команд-конкурентів, та виграли премію в сумі 25 тис. доларів.

Спалах для «натуральних» фото

Пристрій, на який чекали власники усіх смартфонів, – Iblazr – також є справою рук нашого співвітчизника. Цей мініатюрний ґаджет забезпечує якісну фото – і відеозйомку в умовах недостатнього освітлення. Український винахід не дає ефекту червоних очей, а навпаки, випромінює м’яке світло, що додає фотографіям натуральності. Користувачу залишається тільки підключити Iblazr до роз’єму навушників. Цікаво, що даний пристрій не споживає зарядку телефона, адже укомплектований власним акумулятором. Його вистачає на тисячу фотографій, або 40 хвилин постійної

 

роботи спалаху під час зйомки відео чи, наприклад, читанні книжки.

Дітище українського стартапу придумав киянин Владислав Тисленко, його можна придбати в офіційному магазині Apple. Ґаджет.

Аналіз крові без крові

Іще одним цікавим відкриттям світ зобов’язаний харків’янину Анатолію Малихіну. Вчений навчився аналізувати кров без крові, розробивши унікальний прилад «Біопромінь». Електронні датчики фіксуються на животі та шиї пацієнта, вони аналізують його тіло, видаючи за один раз 131 показник крові, серед яких швидкість осідання еритроцитів, загальний білок, лімфоцити. Далі лікар вводить у комп’ютерну програму вік, стать, вагу, зріст, частоту пульса і дихання пацієнта. Незабаром на моніторі висвітлюються дані діагностики. До речі, цей апарат установлений практично у всіх «швидких» Китаю, Чехії та ОАЕ. Угорці навіть побудували цілий завод для виробництва винаходу українця, але в нашій державі ним цікавилися лише кілька лікарень.

Двомісний «Джміль»

Кілька років тому винахідник Андрій Луценко з Кривого Рогу разом із групою однодумців створив унікальний двоколісний електромобіль. Конструкція моделі настільки проста, що для виготовлення першого прототипу розробники витратили небагато часу. Компактна машина займає в гаражі близько одного квад­ратного метра. Свою розробку Луценко назвав «Джміль» через її верткість та специфічний звук мотора. Вага електромобіля –
120 кг. Максимальна швидкість – 50 км/год. В авто немає жодної педалі. Тільки кермо та електроніка. Керувати таким транспортним засобом можуть усі без винятку, адже наявність водійського посвідчення тут не передбачена.

Наталія Руда

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!