“Темні” часи: як харчуватися, не забуваючи про здоров’я
Вимкнення електроенергії через ворожі обстріли об’єктів інфраструктури змушують нас пристосовуватися до життя по-новому. На години, коли світло з’являється, заплановано уже стільки справ! Проте найголовніше, що потрібно людині для фізичного життя і здоров’я, це, звісно, їжа.
Як організувати власне харчування, щоб у темряві отримувати збалансовану й здорову їжу, пропонує спеціалістка з раціонального харчування Наталя Гречанюк.
«Найперше, потрібно мати вдома стратегічний запас продуктів, заготовлених заздалегідь для використання під час настання надзвичайних ситуацій, – каже вона. – Головні характеристики продуктів із переліку стратегічного запасу: тривалий термін зберігання, висока поживна цінність, якість і безпечність для споживання, надійне упакування, можливість приготування за відсутності електрики й газопостачання».
Пані Наталя зауважує, що кількість таких продуктів удома слід розраховувати, зважаючи на норми споживання їжі для конкретної сім’ї. «Складіть зразкове меню, – радить спеціалістка. – Подумайте, скільки ви споживаєте щодня, без чого можете обійтися, а які продукти обов’язкові, і робіть запаси розумно. Пам’ятайте про соціальну відповідальність та підтримку вразливіших груп населення».
За словами Наталі Гречанюк, список потрібних продуктів виглядає приблизно так: консерви м’ясні (тушкована свинина чи яловичина), рибні, овочеві, бобові; продукти швидкого приготування (локшина, порошкове пюре); крупи (пшоно, гречка, рис, горох); макаронні вироби; борошно, цукор, сіль; чай та кава; молоко тривалого зберігання, сухе молоко; сухарі, крекери, хлібці; багаті на швидкі вуглеводи продукти (варення, мед, згущене молоко, арахісова паста); олія. Цей базовий набір можна урізноманітнити соліннями, швидкими снеками, приправами…
Вода – найголовніший продукт нашого резерву. Найкраща тара для її зберігання – скляні або емальовані ємності. І, звісно, має бути запас бутильованої води в оригінальній упаковці. «Через перспективу тривалого блекауту в багатьох із нас виникає логічне запитання: що, а головне – як приготувати поїсти, коли немає світла, води чи газу, – продовжує Наталя Гречанюк. – Раджу придбати портативну газову плиту, туристичну горілку чи хоча б пакети для розігріву їжі. З такими речами в домі ви почуватиметеся впевненіше.
Тож що може бути на вашому столі, коли немає електрики та газу? Може, не суперкорисно, але швидко, поживно і смачно – це все про бутерброди.
Також салати – є безліч варіантів ситних салатів, які можна приготувати на основі консерв. Наприклад: консервована кукурудза, будь-яка рибна консерва, свіжий огірок та сухарики. Або консервована квасоля, помідор та цибуля. Варіацій безліч, зважаючи на конкретні вподобання й можливості. Заправляйте їх на власний розсуд, експериментуйте із поєднаннями та використовуйте насамперед ті продукти, які швидше зіпсуються.
Приготувати, наприклад, кашу можна і без варіння. Достатньо залити крупу холодною водою і залишити на ніч або запарити у термосі. Можна додати до неї м’ясну чи рибну консерву. Дуже виручить сезонна консервація, а також свіжі овочі й фрукти, які не потребують приготування. Заморожені готові страви – котлети, відбивні, млинці з різноманітними начинками – також можуть стати частиною меню. Морозильна камера триматиме холод довше, ніж холодильник, а у разі розморозки буде мінімальний, але вже готовий набір страв. Покупні кисломолочні продукти доповнять і розширять раціон». Потішити в холодні й темні часи зможуть цукерки, печиво, шоколад, енергетичні батончики, сухофрукти.
ІРИНА ЛЬВОВ,
фото з відкритих джерел