Ціни на продукти в Україні за рік зросли на чверть: чого очікувати далі

Стрімке зростання вартості продуктів харчування в Україні триває від лютого минулого року. Основною причиною, вочевидь, є війна, яка зумовила безліч інших негативних чинників: загальне падіння економіки, зростання цін на паливно-мастильні матеріали, проблеми з логістикою тощо. Що подорожчало найбільше та подешевшання яких харчів можна очікувати найближчим часом – розбирались у Центрі громадського моніторингу та контролю.

У Державній службі статистики порахували: від березня 2022 року і до березня 2023 продукти у середньому додали в ціні 26,8%.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

НАЙБІЛЬШЕ ПОДОРОЖЧАЛИ ЯЙЦЯ, ФРУКТИ ТА ОВОЧІ

Ціни на яйця в Україні, за даними Держстату, за рік зросли ледь не вдвічі – майже на 80%. Найстрімкіше подорожчання відбулось іще восени 2022-го. Через війну, за оцінками Союзу птахівників, промислове виробництво яєць торік зменшилося приблизно на 20%, адже частина їх опинилася на окупованих територіях.

Також серед продуктів, що найбільше подорожчали, – фрукти та овочі. Вартість обох позицій зросла в середньому на 40%. Риба здорожчала на 37%, м’ясо та макарони – на 20%, хліб – на 17%. Олія зросла в ціні на 19,7%. Сир – на 18%.

ЩО ТА КОЛИ ПОДЕШЕВШАЄ

Звично недорогі морква та цибуля цієї весни шокували українців цінниками. Наприклад, вартість 1 кілограма звичайної ріпчастої цибулі нині перевищує 50 грн. Утім, уже скоро ціни на овочі можуть поповзти донизу. Це має статись у другій половині травня. Коли і наша держава, і країни Європи, що експортують харчі в Україну, зберуть урожай та доставлять його на ринки та до супермаркетів.

«Наприкінці сезону завжди менше овочів, ніж на початку, а свіжі ще не з’явилися. Логістика в Україні дорога. Цього року були і нестандартні ситуації, пов’язані з Туреччиною, – найбільшим постачальником томатів до Європи. Після землетрусів Туреччина мала певний період заборони експорту овочів, поки вони не розібралися, що робити далі. Усе це разом впливає на ціни», – пояснив міністр аграрної політики Микола Сольський.

Овочі додали в ціні і тому, що час­тина Херсонської та Миколаївської областей через бо­йові дії виростили недостатню кількість урожаю.

Також до кінця весни може дещо здешевшати і м’ясо. Оскільки воно не дорожчало так стрімко, як, наприклад, яйця, то і різкого падіння ціни очікувати не варто. Однак на 5-7% до кінця травня ціни мають просісти.

Далі вартість м’ясних продуктів залежатиме від ситуації із зерновими, новим урожаєм та кормами. Якщо усе складеться позитивно, то й ціни на м’ясні продукти будуть стабільні.

ЗНИЖЕННЯ ІНФЛЯЦІЇ

За даними Нацбанку, інфляція в Україні вже третій місяць поспіль сповільнюється. Причому швидше, ніж це раніше прогнозували економісти. У березні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі і далі сповільнювалася – до 21,3% з 24,9% у лютому. Стрімке зниження інфляції пов’язане зі значною пропозицією продовольства та пального, кращою ситуацією в енергетиці та зміцненним курсу гривні. Це означає, що найближчим часом вартість продуктів харчування якщо суттєво не знизиться, то принаймні сповільнить своє зростання.

Підготувала Анастасія Ковальчук

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!