У Андріївській церкві під час реставрації знайшли сенсаційну знахідку

На сенсаційну знахідку наштовхнулися реставратори Андріївської церкви, коли розбирали престол у вівтарі. Під скляним ковпаком та металевими окладами, які ніхто не знімав десятиліттями, знайшли ціле послання прийдешнім поколінням, йдеться у сюжеті ТСН.

Вхід до Андріївської церкви нині дозволений лише вченим та реставраторам. Вже кілька років там тривають реставраційні роботи. Вся увага істориків нині прикута до престолу. Востаннє цей престол розбирали в 1954 році, тоді ще Андріївська церква не була музеєм. Довгі десятиліття цей престол був накритий скляним ковпаком та з усіх боків обшитий окладом. Сюрпризи почалися, щойно скло та метал зняли.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

“Ніхто ж не знав, що в нас там є такі дверцята, і дитячий, як то кажуть, інтерес. Тут зібралися реставратори, науковці, екскурсоводи, всі чекали півгодини, поки ми відкриємо, щоб подивитися, що там. Там, звичайно, нічого не було, але інтрига була до останнього”, – розповідають у церкві.

Згодом з правого боку помітили написи. Літери проступили через шар старої неякісної побілки. Текст вивільнили. Він зберігся – ідеально.

Розкривається довгий список святих, мощі яких зберігалися у цьому престолі у срібному ковчегу. Він був вмонтований у плиту, але безслідно зник ще сто років тому, коли до Андріївської увійшли більшовики. Але головне у цьому посланні – точна дата освячення храму.

“Фактично, свідоцтво про народження!” – кажуть науковці.

Під скляним ковпаком та металевими окладами, які ніхто не знімав десятиліттями, знайшли ціле послання прийдешнім поколінням.

Про те, що Андріївську освятили на літнього Андрія, було відомо і раніше зі свідчень сучасників. Але це – документ, який ці свідчення підтверджує.

“За новим стилем саме 252 роки тому, день в день був виконаний цей напис”, – підтверджують у храмі.

Реставратори кажуть – нині роботи у храмі фактично на фінішній прямій. Днями візьмуться за оновлення вівтаря. За півроку, кажуть, Андріївську можуть відкрити для відвідувачів. Богослужіння ж місії Вселенського патріархату тут розпочнуться ще раніше. Вже найближчим часом спеціально для цього освятять капличку на нижніх поверхах будівлі.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!