У Дніпрі боротимуться з небезпечною хворобою 

Із 6 по 16 березня у Дніпрі проводитимуть декадник у рамках Всесвітнього дня боротьби із глаукомою. Основна мета заходу – звернути увагу містян на цю хворобу, оскільки на початковій стадії вона протікає без симптомів. Тому вкрай важливо вчасно виявити глаукому, щоб ефективно її лікувати і, головне, – запобігти сліпоті, оскільки ця хвороба вбиває зоровий нерв, відновити який неможливо. Повідомляють у прес-службі міської ради.

За словами лікаря-офтальмолога центру первинної медико-санітарної допомоги №10 Наталії Гаркави, у будь-який час, а в декадник особливо, будь-хто з мешканців міста може звернутися до центру до свого сімейного лікаря, де йому виміряють внутрішньоочний тиск за допомогою тонометрів, які є в кожному центрі первинної медико-санітарної допомоги. Якщо він підвищений – це перша ознака розвитку глаукоми. Пацієнта з ознаками цієї хвороби направлять до вузькопрофільних фахівців, тобто офтальмологів для подальшої консультації та лікування.

«Головне, щоб мешканці проходили обстеження, оскільки будь-яку хворобу легше й ефективніше лікувати, якщо її вчасно виявили, тим більше глаукому, оскільки на останній стадії людина просто сліпне і повернути зір вже неможливо», – наголосила лікар-офтальмолог під час прямої телефонної лінії 28 лютого. Вона також додала, що серед розповсюджених хвороб очей є катаракта, захворювання сітківки, зорового нерву та запальні захворювання. Після консультації у сімейного лікаря пацієнтів направляють на обстеження і лікування до медустанов вторинного рівня.

Зі свого боку міський офтальмолог, завідувач офтальмологічним відділенням міської лікарні №8 Тетяна Поліщук звернула увагу, що частіше на глаукому страждають люди після 40 років, тому такій категорії необхідно хоча б раз на рік вимірювати внутрішньоочний тиск. Факторами ризику є спадковість, а також низка захворювань, серед яких атеросклероз, цукровий діабет, спазми судин, ендокринна патологія, остеохондроз.

«Глаукому лікують каплями, лазерною корекцією, хірургічним втручанням. Повністю вилікувати її неможливо, але виявивши її на ранній стадії, можна зберегти зір», – сказала міський офтальмолог.

Вона також зазначила: при лікарні №8 працює спеціалізований кабінет надання офтальмологічної допомоги пацієнтам із глаукомою, де можна пройти обстеження ока.

Під час прямої телефонної лінії міський дитячий офтальмолог, завідувач дитячим офтальмологічним відділенням міської лікарні №8 Тетяна Скляр розповіла, що серед дітей глаукома достатньо рідко зустрічається – у 1-ї дитини на 10 тисяч і, як правило, через спадковість. Збільшення очного яблука, боязливість світла, сльозотеча – ці симптоми мають насторожити батьків і спонукати їх звернутися до сімейного лікаря чи педіатра.