У Дніпрі будують дім, аналогів якому не має в Україні (Фото)

Дніпро – унікальне місто, адже тут зоозахисники досягли такого рівня, що на них рівняються інші міста. Саме у нашому місті реалізується гуманне прилаштування тварин – їх не вбивають ін’єкціями, а знаходять родини. Але проблема в тому, що притулки у Дніпрі не державні. Всі вони – особиста ініціатива небайдужих громадян, які у себе в квартирі чи приватному домі облаштовують так звані міні-притулки.

Дати надію кожному

І якщо з собаками справи якось зрушили з місця, в цих питаннях навіть допомагає держава, то коти залишилися незахищеною «верствою населення». Волонтери Дніпра реалізують унікальний проект «Надія для безнадійних». Його суть – побудова двоповерхового будинку. За словами волонтерів, даний проект не має аналогів в Україні. У цьому будинку будуть доглядати та лікувати 100-150 пухнастих вихованців одночасно. За рік будівля прийме близько 1000 котів, яким потрібна допомога.

1
«Волонтерством я займаюся з дитинства, ще з тих часів, коли не знали слова волонтер. У мене вдома було завжди не менше 10 кішок. Всі підібрані з вулиці, худі, хворі… ми робили їх, як я це називала “якісними” і шукали нові родини серед своїх знайомих, сусідів і родичів. Звичайно, з сьогоднішніми масштабами це не порівняти. І тоді я думала, що 10 кішок – це той максимум, який може вмістити в себе житлова трьох кімнатна квартира! Але я помилялась», – розповідає волонтер і автор проекту Олеся Леонова.

2
Шлях Олесі до масштабного волонтерства розпочався у 2012 році. За професією Олеся фотограф- анімаліст. Працює передусім по виїзду, з тваринами в розплідниках або на виставках. Так само займається гримом на дитячих святах. «Допомога тваринам для мене – це більше сенс життя. Думаю, вступати на ветеринара, вже здала ЗНО, але цього року через безліч справ зі вступом не склалось», – каже Олеся.

Наразі у Олесі Леонової в квартирі проживає безліч кішок, які стали інвалідами внаслідок випадку або людської жорстокості. А проект «Надія для безнадійних» виведе її діяльність на зовсім інший рівень. Будинок буде двоповерховим, площею 140 кв. м. Перший поверх буде розбитий на три частини з трьома різними входами. «Один вхід – під новоприбулих тварин – порівняно здорових (виснаження, блохи та паразити). Там тварини будуть проходити інкубаційний період. Як правило, протягом тижня виліковуються вже всі проблеми. Далі будуть прибулі з інфекціями. У третій частині будуть пацієнти з грибковими захворюваннями, саркоптозом. У кожному відділенні буде маніпуляційний стіл, шафа з препаратами, а також кварцові лампи. Покриття стін і підлоги – кахлі для зручної дезінфекції. Також у будинку буде садова зона для прогулянок, кухня та зона для купання та ігор.

3
Наразі побудована «коробка» та є дах. Наступний етап – вікна, які волонтерам подарували підприємці Дніпра. Але будівництво потребує ще багато робіт та фінансів.
Унікальний дніпровський проект поєднає лікування, реабілітацію та подальше прилаштування тварин у родини. Адже кінцева мета – відсутність пухнастих безхатченків у Дніпрі.
«Ми сподіваємося на допомогу усіх мешканців міста, адже будь-яка сума може бути вирішальною. Допомогти також можна і фізично – виконати роботи на будівництві, також нам потрібні люди під час акцій, або ті, хто можуть допомогти шляхом розповсюдження інформації. За зиму ми в середньому прилаштовуємо близько 100 котів», – зазначали одна з авторів проекту волонтер Світлана Бразалук.

4

Допомогти просто
«Часто чую від людей: у нас діти страждають у дитбудинках, війна, а ти з цими тваринами! Інших проблем немає?. Є. Проблеми є і будуть. Але рівень нашого суспільства дорівнює ставленню до тварин, до слабких, до хворих. Мій внесок – писати, говорити, перераховувати кошти і, за можливості, шукати комусь новий дім. І це крапля в морі, це не забирає багато часу! Європа – це не прапорець на автомобілі чи вікні, це ставлення, вчинки, вміння співчувати і волонтерська душевність. Я захоплена такими людьми, як Олеся Леонова. Саме знайомство свого часу з нею допомогло мені організувати своє волонтерство, я займаюся прилаштуванням тварин через свою групу «Вушка & Пучки» в Інтернеті. Це скромна діяльність, але немає більшої радості, коли тобі надсилають фотографії щасливого пухнатого вихованця», – розповідає волонтер Дарина Сухоніс.

5
Щоденно волонтери центру реабілітації «Друг» роблять дива. Вони рятують котів, у яких обварене личко кип’ятком, кошенят, у яких проблема з очима, тварин, над якими познущались нелюди або тварин, які потрапили під колеса автівок. Фотографії лякають своєю правдивістю. Але не треба відвертатися – це те, за що ми несемо відповідальність. Людина приручила котів. Вони віддають нам свої серця, а натомість ми повинні дати їм любов і щастя. Парадоксально, але значна кількість дніпровських тварин-інвалідів потім їдуть жити за кордон – Польща. Чехія, Голландія, Англія. Країни, в яких вже немає безхатченків, готові дати дім українським тваринкам. І людей не лякають каліцтва, вони навпаки вважають за честь допомогти слабшому.
Але є й ті, хто робить навпаки. Будівництво вже декілька разів обкрадали – виносили інструменти, метал. Вчора, наприклад, намагались вкрасти такі необхідні і дорогоцінні вікна. Парадокс нашого суспільства в тому, що дехто віддає останнє, а хтось грабує беззахисних. Наразі волонтери шукають систему охорони, але все знову залежить від фінансової складової.
Коти співають
Коти співають, муркочучи, і дякують своїм рятівникам. Навіть після перенесених страждань вони не втрачають віру у любов та життя. Так само не втрачають надію і волонтери, адже це кропітка щоденна праця, яку вони поєднують з роботою, родиною. Щоденними клопотами. Цей ритм життя не передбачає відпусток, але такі люди вірять, що одного разу вселенські ваги перехиляться в сторону чогось більш світлого та доброго.

6
Кіт Абіссін іноді супроводжує Олесю під час акцій – йому 3,5 місця і його збила машина, але небайдужа пенсіонерка принесла його до клініки, де його безкоштовно прооперували і провели ампутацію лапки. У Дніпрі волонтери готові надавати консультації стосовно пільгової та безкоштовної стерилізації тварин. Усю інформацію можна знайти у соцсмережах на сторінках притулку «Друг».

Якщо у вас є бажання допомогти – це можна зробити фінансово, а також і іншими способами. Волонтерам потрібні люди під час акцій, або ті, хто можуть допомогти шляхом розповсюдження інформації. Триває пошук помічників для внутрішніх робіт у будинку «Надія для безнадійних» (штукатури, маляри, фахівці з кахельних робіт, сантехніки). Багато робіт волонтери будуть виконувати самостійно.

5168742346979002 Василик Олеся (ПБ)
4149507023446246 Василик Олеся( Аваль)
Webmoney:
Z321751015494 долари
U104100704425 гривні
E265255209018 євро

Мирослава Борхес