У Дніпрі легальні кіоски позначать QR-кодами

На сьогоднішній день у Дніпрі нараховують близько 2,5 тисячі «законних» кіосків. На знесення нелегальних за літо було витрачено з міського бюджету близько 304 мільйонів.

Про це під час прес-конференції  в ІА «Днепр-Пост» розповів начальник управління реклами та торгівлі міської ради Руслан Мороз.

«Знесення МАФів проходить планомірно. За місяць прибирається близько 100 штук. Це тільки кіосків, не рахуючи літніх майданчиків, незаконних конструкцій, в яких намагаються розливати спиртні напої і так далі, – зазначає Руслан Мороз. – Ми міряємо все площею знесених споруд – на місяць прибирається близько 3 тисяч квадратних метрів незаконних споруд. У Дніпрі ми, вирогідно, ще не прибрали і третини запланованого» .

Фахівці зазначають, що вже штрафмайданчики для складування знесених кіосків переповнені. Зараз там знаходиться близько сотні кіосків, які власники не захотіли забрати. За даними міськради, своє майно викуповують 2/3 підприємців, інші не бажають витрачатися. Для того, аби забрати кіоск, необхідно відшкодувати витрати за знесення (470 гривень за метр квадратний) і зберігання (20 гривень в день за метр квадратний).

Узаконити і перенести свої кіоски захотіли лише деякі підприємці. З ними вже укладені договори. Але не всі незаконні кіоски вдається зносити одразу. Наприклад, забудови  на привокзальній площі стоять там цілком законно, згідно з договорами оренди. Тому міська влада, аби очистити площу від МАФів, змушена чекати кінця терміну дії оренди. Терміни оренди у більшості цих кіосків – до 2016 – 2017 року. Потім територію доведеться звільнити.

Пересічні жителі міста не можуть на перший погляд визначити – легальна споруда чи ні (він їм просто заважає і люди звертаються до міськради з проханням знести). Найближчим часом правомірність роботи кіоску можна буде проконтролювати за допомогою QR-коду. Така новація дозволяє всім бажаючим перевірити відомості про будівництво прямо зі свого смартфона. Зараз спеціальні коди вже почали отримувати перші торгові точки. Також до кінця року повинні запустити нову, удосконалену електронну карту МАФів.

Повідомити про незаконні торгових спорудах дніпряни можуть на гарячу лінію мерії: (056) 732 12 12, (095) 732 12 12, (096) 732 12 12, (073) 732 12 12.

Підготувала Дарина Сухоніс

Залишити відповідь