У Дніпрі навіть у парку можна підчепити небезпечних паразитів

З приходом тепла на Дніпропетровщині активізуються кліщі, які є переносниками багатьох захворювань. Фахівці Дніпра кажуть, паразитів можна підчепити навіть на прогулянці в парку. У департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА нагадали, як ідентифікувати укус і що не варто робити в разі виявлення небезпечної комахи на своєму тілі.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. При цьому комаха виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Відчуття болю або дискомфорт виникають зазвичай лише через кілька годин.

Характерні прояви укусу – припухлість, свербіж, почервоніння, а сама комаха збільшується в розмірах.

Кліщі присмоктуються не лише під час перебування на природі. Вони можуть потрапити на тіло й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі чи речах.

Виявивши кліща, не варто мастити його олією, видавлювати чи викручувати. Необхідно звернутися до найближчого травмпункту.

Видалену комаху треба покласти в контейнер та відвезти до лабораторії на аналіз. Краще з цим не зволікати, адже кліщ може бути переносником таких небезпечних хвороб, як енцефаліт і бореліоз.

Якщо в кліщі знайдуть інфекцію, лікар призначить обстеження, і в разі підтвердження захворювання – лікувальний курс.

За словами фахівців, кліщі найбільш активні в квітні-червні, а також серпні-вересні.