У Дніпрі презентували книгу про українських залізничників

У Дніпрі презентували книгу Андрія Пермякова «Залізна евакуація». Письменник задокументував подвиги працівників Укрзалізниці під час війни. Як вони вивозили цивільних з небезпечних регіонів та навіть приймали пологи. Зібрав майже півсотні історій реальних людей, їхні спогади та переживання.

«З кожним героєм книги я спілкувався особисто, зібрав історії з усієї України. Хотів, щоб всі знали про подвиги тих людей, які організовували та координували евакуацію. Це провідники, чергові вокзалів, колійники, працівники енергетики, зв’язківці. Вони робили все, щоб врятувати інших», – зазначив автор книги Андрій Пермяков.

Однією із наймасовіших була евакуація з Дніпра до Хелма у перші дні березня. Автор розповів спогад провідниці дніпровського поїзду Галини. Жінка з перших днів війни допомагала людям.

«Найбільше запам’яталася одна молода дівчина. Я запропонувала їй відпочити у службовому купе. А вона замість того, щоб лягти чи сісти сама – попросила залишити там маленьку сумочку. Виявилося, що у ній була скрипка. Так вона її берегла. Це мене вразило до глибини душі», – поділилася жінка.

Спогади героїв зачитували актори Дніпровського академічного театру драми та комедії. Оповідачка Олександра Епштейн каже: для неї кожна історія – окремий світ, в якому є вся палітра емоцій та почуттів.

«В кожній історії є щось щемливе, всі вони неймовірно щирі. Текст сам по собі потужний і за цими словами є живі люди: їхній біль, щастя і сльози. Хотілося, щоб ці історії були «живі». Люди мають це знати», – розповіла Олександра.

Глядачі не стримували сліз. Ліні найбільше запам’яталася історія, де люди у заповненому вагоні з рук в руки передавали ампулу, аби врятувати дитину.

«Я дуже емоційна людина. Ці історії чіпляють душу. Люди повинні знати те, що відбувалося. Щоб розуміли, з якими героями вони живуть поруч. Щоб у них була надія», – сказала відвідувачка презентації Ліна.

Книга «Залізна евакуація» видана за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Її вже презентували у Києві та Дніпрі. Незабаром – у Харкові, Львові та Одесі.