У Дніпрі розкажуть про те, як відомий краєзнавець побував у Єгипті

Дніпрян запрошують відвідати чергову лекцію про відомого краєзнавця Дмитра Яворницького у Меморіальному будинку-музеї академіка.

17 лютого відбудеться лекція-есей відомої письменниці та поетеси, заслуженого діяча культури України Лесі Степовички, «Єгипетськими стежками Дмитра Яворницького», яка є багаторічною шанувальницею спадщини краєзнавця.

Формат “лекція-есей” обраний не випадково. Результатами власних історичних розвідок маловідомих сторінок життя  Д.І. Яворницького, пов’язаних з його поїздкою до Єгипту, а також особистими враженнями у цій екзотичній країні поділиться з гостями письменниця-мандрівниця, дослідження якої відбуваються на межі історії та літератури, поєднують науковий підхід та емоційні враження, реалістичне та художнє сприйняття, повідомляють у прес-службі будинку-музею.

Перша частина лекції відкриває маловідомі сторінки з життя Д.І. Яворницького, пов’язані з його поїздкою до Єгипту, результатом якої стало будівництво нового корпусу Катеринославського історичного музею у 1912 році на взірець Каїрського музею. Також лекція торкається тем «Українці в Єгипті 100 років тому» та «Зустрічі Д.І. Яворницького з Лесею Українкою».  Друга частина лекції присвячена темі «Сучасний Єгипет очима письменниці-мандрівниці». Лекція супроводжується розлогою фото- презентацією старовинних і сучасних краєвидів Єгипту. Плануються виступи краєзнавця Миколи ЧАБАНА, скульптора Ярослава МОТИКИ (Львів). Музичний супровід заходу: артист Будинку органної і камерної музики, альтист Лео КЕЛЕР (скрипка).

Вхід вільний.

Залишити відповідь