У Дніпрі розповіли про проблеми переселенців

Днями в ДОО НСЖУ пройшла пресконференція, під час якої правозахистники та представники Агентства ООН у справах біженців розповіли про проблеми переселенців, які загострились на початку зими.

У зв’язку зі змінам в законодавстві для деяких переселенців була призупинена державна допомога і це істотно вплинуло на рівень їхнього життя. «Законодавство в соціальній сфері змінювалось декілька разів. Були такі прогалини, коли один закон суперечив іншому, різні державні служби трактували зміни по своему, люди не отримували жодної допомоги впродовж декількох місяців та були в розпачі», – говорить координатор з питань правової допомоги БФ «Право на захист» Юлія Трало. Вона зазначила, що за останні 8 місяців фонд отримав майде 9 тис. звернень від переселенців, що саме стосувалися проблем соціальних виплат та пенсій, з них 1,8 тис у Дніпропетровській області.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Загалом цього року у нашому регіоні було проведено роботу майже з 12 тис. ВПО. Це групові та індівідуальні консультації з широкого спектру питань, що пов’язані з внутрішнім переміщеням, супровід у державних органах і судах. «Ми проводимо консультації з органами місцевої і національної влади, щоб покращити законодавче поле і практику застосування законів. Разом з тим багато що залежить від самих людей ї їх правової грамотності», – зазначила керівник проекту «Адвокація та правова допомога ВПО» Марія Алексєєнко.

у результаті конфлікту деякі люди опинилися в такому становищі, що вони не можуть залишити свої будинки, в яких немає газу, світла, тепла та води або такі дома дуже постраждалі від обстрілів і зазнали руйнувань.

«Для держави відновлення таких будинків та виплата соціальної допомоги постраждалим повинно бути пріорітетом. Сотні тисяч переселенців потребують допомоги, багато з них люди похилого віку які втратили все. Влада повинна  забезпечити захист ВПО та реалізації їх громадьских прав», – зазначив старший радник з захисту прав Агенства ООН у справах біженців Девід Карп.

Аби отримати консультацію та правову допомогу звертайтесь за телефоном (050) 103-56-68.

Анастасія Нефретова,

фото Миколи Лисенка

 

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь