У Дніпрі зриваються тендери

У Дніпрі вже 8 разів зривали тендери щодо харчування дітей у дитсадочках на аутсорсингу. Про це 8 лютого на прес-конференції заявив заступник міського голови Олександр Шикуленко.

У школах міста вже використовують таку систему. Раніше для середніх навчальних закладів закуповували продукти, з яких потім готували працівники шкіл. Тепер харчуванням дітей повністю займаються приватні компанії: постачають продукти, обладнують харчоблоки, облаштовують їдальні та наймають кухарів для приготування їжі. Це дозволяє підвищити якість харчування та виключити крадіжки, нестачу продуктів, зловживання під час закупівель. Систему аутсорсингу хочуть запровадити й у дитячих садочках та яслах, але декілька компаній постійно зривають тендери.

«Щоразу за 4 дні до тендеру надходила скарга до Антимонопольного комітету України. Постійно було кілька скаржників: ФОП Баклаєнко та криворізькі компанії «Аскент КР» та «ФАД», які мають одного засновника. Щоразу Антимонопольний комітет блокував тендер і протягом 15 днів перевіряв скарги. У результаті їхнього розгляду до нас були незначні зауваження, які ми виправляли. Самі ці компанії у тендерах участі не брали, але блокували їх. Чому це відбувається? Компанії, які зараз поставляють продукти до дитячих садочків, не хочуть втрачати цього ринку послуг», – зазначив Олександр Шикуленко.

Наразі харчування однієї дитини в яслах коштує 20 грн на день, а в дитячих садочках – 30 грн. 40% від цієї суми сплачує бюджет міста і ще 60% – батьки. На 2018 рік заплановано виділити 205,3 млн грн на харчування дітей дошкільного віку. Для порівняння: у 2017 році ця сума складала 102 млн. Тобто у разі введення системи аутсорсингу міська влада хоче підвищити вартість харчування. При цьому батьки не відчують фінансової різниці, адже за рахунок збільшення бюджету мерія платитиме 60% від вартості, а батьки – 40%. Батьки дітей зібрали близько тисячі підписів та направили колективні звернення до Президента, прем’єр-міністра, генерального прокурора, голови Антимонопольного комітету, щоб тендер таки відбувся.

«Ми подолаємо таких нечесних учасників. За чесної боротьби вони конкурувати не можуть, лише писати скарги для блокування. Ми продовжуємо оголошувати тендери щодо дитячих садочків. І я думаю, що всі добросовісні та конкурентоспроможні компанії, які можуть забезпечити якісне харчування, виграють. Ми доб’ємося свого та приведемо до ладу процес харчування дітей у дитсадочках», – сказав Олександр Шикуленко.