У Дніпропетровську область їдуть мігранти

У Дніпропетровській області на обліку перебувають 25 тис. іноземців та осіб без громадянства. З них 19,5 тис. – проживають тут постійно. Йдеться про тих, хто має візу, працює в нашому регіоні та студентів. Найбільше нелегалів приїздить із Близького Сходу та Північної Африки, досить часто використовуючи Україну як транзитну зону на шляху до ЄС.

Від березня цього року на Дніпропет­ровщині виявили 204 нелегальних мігрантів. Це особи, в яких немає громадянства України та які потрапили на територію нашої країни поза пунктами пропуску кордону, або ж спочатку легально в’їхали, але дозволений термін їхнього перебування тут закінчився і натомість, щоб покинути країну, люди вирішили залишитися.

«Стосовно тих, хто порушив міграційне законодавство, застосовуються адміністративні заходи, – штрафи, добровільне чи примусове повернення та реадмісія. Якщо людина не має грошей, щоб купити квиток додому, їй дається 30-денний термін, щоб вона звернулась за допомогою до консульства своєї країни. Якщо мігрант цього не зробив, його примусово спочатку переміщують до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, а потім видворяють з країни», – зазначив заступник начальника відділу організації запобігання нелегальної міграції, реадмісії та видворення ГУ ДМС України в області Петро Заліпський.

За його словами, найбільше мігрантів прибуває в Україну з країн із низьким рівнем життя, де складна економічна ситуація, тривають війни або політичні конф­лікти. Часто такі мігранти приїздять до нас за правилами – із візою та з офіційним перетином кордону, проте потім, після закінчення терміну перебування, не хочуть повертатися додому.

«Один із виходів з ситуації для таких людей – отримання посвідки на проживання, проте для її отримання повинні бути підстави – навчання, робота, укладення шлюбу з громадянами України. Людина з посвідкою є резидентом України і користується майже усіма правами, що й громадяни України, крім таких, як право голосувати, обиратись до державних органів та інші», – сказала начальник відділу по роботі з іноземцями та ОБГ ГУ ДМС в області Марина Колодочка.

АНАСТАСІЯ НЕФРЕТОВА