У «Любимівці» знають, як впроваджувати інновації

Товариство «Любимівка» на Дніпропетровщині – це потужне підприємство, яке займається рослинництвом. Банк землі на сьогодні становить майже 6500 га. Також агрофірма планомірно розширює географію та масштаби виробничої діяльності.   У «Любимівці» близько 200 одиниць техніки різного плану, яка обладнана системою GPS  моніторингу. У штаті агрофірми постійно працюють  100 фахівців, а також 20 сезонних робітників, які задіяні при зборах та обробці врожаю. Генеральний директор ТОВ «Любимівка», депутат обласної ради  Олександр Сергійович Широких розповів «Вістям» про особливості роботи агрофірми

Новий етап розвитку

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Сьогодні підприємство доволі технологічне – тут працюють над новими технологіями  по вирощуванню зернових з використанням мікро – та макро- добрив. «У нас 80% техніки іноземного виробництва, насіння та засоби захисту рослин обираємо у відомих іноземних компаній.  Наразі перед нами стоять завдання інтенсивнішого виробництва, зменшення погодних ризиків – зараз ведуться проектні роботи по зрошуванню від 1000 до 1500 га, щоб отримувати високі врожаї. Також  плануємо вирощувати нові культури, на які є попит на світовому ринку», – розповідає  Олександр Сергійович.

3

 Наразі в агрофірмі прагнуть займатися не лише сировиною, але й створювати нові напрями з новими робочими місцями. Сьогодні компанія рекламує себе і на міжнародному рівні, аби знайти інвесторів у сфері сільгосппереробки, аби спільно з певною торговельною маркою створювати кінцевий продукт. Усі ресурси та база для цього у «Любимівці» вже є. «Італійські, іспанські та американські інвестори вже зацікавлені у створенні лінії з переробки соняшникової олії. Хоч ця ніша перенасичена конкурентами,  ми розглядаємо цей варіант, але шукаємо й інші шляхи. Гірчиця, чечевиця та інші культури і, звичайно, ж система зрошення – це інвестиція у майбутнє, яка дасть гарантії і швидко окупиться», – зазначає керівник підприємства.

Щороку «Любимівка» закладає 60-90 різних агрономічних експериментів: у такий спосіб фахівці обирають кращі сорти й гібриди зернових,  технології  по їх вирощуванню на наступний рік. Агрофірма  користується послугами  фахівців іноземних компаній, які створюють технологічні карти, обмінюються досвідом.

Бюрократичні «тонкощі»

До «Любимівки» звернулися власники паїв  колишнього яблуневого саду, які мають  державні акти на  землю для сільгоспвиробництва. Вони отримали авансом плату за ці паї, але  протягом року товариство не може отримати документи, аби провести рекультивацію цієї землі і використовувати за призначенням. Держ­геокадастр ні в районі, ні в області не дає зрозумілої відповіді, хоч агрофірма оформила всі необхідні для цієї процедури документи.

Піклуватися про кожного

ТОВ «Любимівка» дбає про своїх робітників, усі мають соціальний пакет. Для них створено сучасні і комфортні умови праці, є мотивація для отримання достойної заробітної плати. Не обділені турботою і пайовики агрофірми, всі зобов’язання по договорах виконуються вчасно і в повному обсязі, навіть орендну плату отримують наперед,  договори оренди укладають на термін від 7 до 49 років.  У «Любимівці» реконструкція торкнулась навіть їдальні. Старе приміщення  ще за часів колгоспу перетвориться на нове та сучасне. Активним ходом йдуть ремонтні роботи. В результаті тут будуть зона кухні, їдальня, а також місце для колективних зібрань та святкувань.

Золото рейтингу

У щорічному рейтингу від Держкомстандарту  ТОВ «Любимівка» за 2016 рік отримала золото рейтингу по Україні «серед великих та середніх підприємств за показниками фінансово-господарської діяльності з прибутковості та ліквідності».

2

Тетяна Ткач, начальник управління агропромислового розвитку Дніпровської РДА: 

– Зараз у Дніпровському районі повним ходом йде збирання врожаю  ранніх зернових. Цього року процес непростий через погодні умови, але наші аграрії мають хороший досвід і не бояться труднощів. На сьогодні вже повніс­тю зняли врожай озимого  ячменю, гороху. Продовжують брати озиму пшеницю і яровий ячмінь. У Дніпровському районі вже впорали ранніх зернових більш  ніж на  50%  від посіяного. Середня врожайність – 36 ц/га, а озимої пшениці – 38 ц/га.

Дарина Сухоніс

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!