У Павлограді перейменували понад півсотні вулиць і провулків

Міський голова Павлограда підписав розпорядження про перейменування 55 вулиць і провулків у рамках законів про декомунізацію. Назви, пов’язані з радянським минулим, здебільшого замінені на нейтральні. Фактично топоніміку міста деполітизували.

Наприклад, вул. К. Маркса відтепер матиме назву Центральна, а вул. Леніна іменуватиметься Соборною.  Інтернаціональна стане вулицею Миру.

З мапи Павлограда зникнуть імена класиків марксизму та десятків одіозних комуністичних ватажків, таких, як Дзержинський, Бауман, Боженко, Калінін, Свердлов, Урицький, Чапаєв і т.п. Замість них з’являться Успенська, Спортивна, Братська, Тепла вулиці, провулки Благодатний, Урожайний, Удачі, Здоров’я, Річковий тощо.

Ще одна категорія нових назв пов’язана з історичними постатями національного значення і діячами науки,  культури і мистецтва: Святослава Хороброго, Івана Богуна,  Івана Мазепи, Михайла Грушевського, Григорія Сковороди,  Миколи Лисенка, Сергія Корольова…

І нарешті – увічнені імена багатьох видатних земляків, серед яких меценат Доментій Конжуков, театральний діяч Борис Захава, письменник Григорій Шиян, один з творців ООН Лео Пасвольський, чи не найвідоміший  міський голова Павлограда дореволюційних часів Олександр Парманін та інші.

У переліку перейменованих лише дві вулиці – і то з великою натяжкою – можна назвати «політизованими»: Жовто-блакитну і Національну.

Ігор Захарук

Залишити відповідь