Учені визначили причини відмінностей між мовами

 

Американські дослідники назвали клімат і навколишнє середовище головними причинами, що зумовлюють відмінність усіх світових мов одна від одної. Про це вчені розповіли в своїй доповіді, представленій на 170-му з’їзді Акустичного товариства Америки, повідомляє Корреспондент.net із посиланням на «Newsweek».

Наприклад, у мовах людей, котрі живуть в регіонах з густими тропічними лісами, переважають низькі частоти і голосні, бо в подібній обстановці так легше почути один одного. У людей, котрі живуть на відкритих просторах, навпаки, переважають дзвінкі голоси і частіше використовуються голосні.

Подібних висновків учені дійшли, вивчаючи 633 мови світу. У ході своїх досліджень особливу увагу вчені приділяли малим мовам, якими у світі говорять менше п’яти мільйонів осіб. Сформульовану ними закономірність дослідники назвали підтвердженням так званої «теорії акустичної адаптації». Крім ландшафту, вчені враховували такі чинники, як середній річний рівень опадів і температури, які також можуть вплинути на поширення звукових хвиль в повітрі.

«Ми впевнені в тому, що частина характеристик звукових моделей мов світу формується, виходячи з кліматичних та екологічних характеристик регіону», – упевнений Іан Меддісон, ад’юнкт-професор в Університеті Нью-Мексико і провідний автор дослідження.

Зазначимо, вперше теорію про те, що ландшафт місцевості обумовлює звуки, які видають його мешканці, сформулювали щодо птахів. Дослідники встановили, що спів окремих видів птахів пов’язаний з тим, де вони мешкають – у лісах або на відкритих просторах.

Фото: langopedia.ru

Залишити відповідь