Українцям показали ексклюзивні “Корони світу” 

В Ужгороді назагал представили 70 копій головних монарших вінців – від Європи до Південної Америки. Частина з них – оригінали. Копії ж виготовили українські умільці, передає “5 канал”.

Вінці, корони, головні убори духовних та світських лідерів різних країн світу та зниклих цивілізацій – усе це нині в експозиції виставкової зали ужгородського замку. Всі експонати унікальні, запевняють упорядники експозиції. З-поміж інших вирізняють корону короля Данила Галицького. Щоправда, оригінал її втрачений. Українські майстри створили копію, припустивши, якою вона могла бути.

“Є основна гіпотеза, що мітра перемишльських єпископів була перероблена з корони короля Данила, але це гіпотеза… Ми вирішили показати, що у нас були королі”, – розповів організатор виставки Ігор Жук.

Серед експонатів також вінці Святого Володимира та Анни Візантійської. Копії майстри відтворювали з фресок, монет та візантійських пам’яток. “Я належу цій країні, це моя країна, і бачити себе в країні і країну в собі – ось це головний меседж виставки. Щоб, з одного боку, був інтерес до історії до загальної історії світу, до історії своєї країни”, – каже екскурсовод виставки “Корони світу” Ауріка Миронюк.

Загалом на виставці представили 70 зразків головних уборів, зокрема Наполеона, царів та королів Російської, Римської імперій, Великої Британії, Греції, Польщі та Румунії. А також вінці володарів давніх цивілізацій Південної Америки: ацтеків, майя, інків.