Українцям варто готуватися до ще однієї складної зими

Україна вже активно готується до зими: у містах ремонтують старі тепломережі, лагодять пошкоджені обстрілами об’єкти енергосистеми та заповнюють сховища газом. Також працюють і над захистом критичної інфраструктури від атак. Чи вдасться зробити все вчасно та як самі українці можуть підготуватися до холодів, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Від початку повномасштабного вторгнення рф Україна пережила 271 влучання в енергетичні об’єкти. В країні немає жодної ТЕС чи ГЕС, яка минулої зими не зазнала б ворожих атак. І, попри самовіддану працю енергетиків, ефект від шкоди, яку завдали ворожі ракети та дрони, – накопичився.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Але експерти сумніваються, що все необхідне встигнуть зробити до холодів. Як пояснив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, з високовольтного обладнання важкого типу до опалювального сезону вдасться отримати і встановити щонайбільше 20% від того, що дійсно потрібно.

Про те, що потреби в енергетичному обладнанні, особливо у високовольтному, залишаються актуальними, заявив і міністр енергетики України Герман Галущенко. Також, за його словами, потребуємо систем, які можуть забезпечити децентралізацію генерації, зокрема – у газових турбінах. Міністр додав що Україна очікує продовження ворожих атак на енергетичні об’єкти упродовж наступної зими.

НЕ ЛИШЕ РЕМОНТ, А Й БУДІВНИЦТВО

В Україні не лише ремонтують пошкоджені, а й будують нові об’єкти генерації електроенергії. Про таке розповів голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. За його словами, йдеться про невеликі об’єкти «зеленої» енергетики: сонячні та вітрові електростанції. Крім того, створюють газопоршневі електростанції, які здебільшого установлюють на підприємствах.

СТВОРЕННЯ ЗАПАСІВ

За даними голови уряду Дениса Шмигаля, зараз на складах маємо 1,5 мільйона тонн вугілля та 10,4 мільярда кубометрів газу в сховищах. До початку опалювального сезону заплановано вийти на показник 1,8 мільйона тонн вугілля та 14,7 мільярда кубометрів газу. Андрій Герус заявив, що накопичення вугілля відбувається за планом, як і створення запасів газу.

ПЕРЕВІРТЕ ГЕНЕРАТОР

Пошкодження енерго­системи та нові обстріли можуть призвес­ти до того, що, попри всі зусилля фахівців, українців знову чекатимуть відключення електроенергії взимку. Тож експерти радять підготуватися до такого сценарію.

«Якщо у вас є генератор, проведіть його тех­огляд і запасіться пальним. Те саме стосується потужних павербанків», – каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!