Унікальна громада Дніпропетровщини: чи потрібні селу інвестори?

Незабаром Раївська об’єднана територіальна громада, що утворилася з десяти сільських рад Синельниківського району, святкуватиме своє триріччя. Вона по-своєму унікальна, бо, на відміну від інших, не має яскраво вираженого центру і околиць – натомість усі території у складі ОТГ рівні у своїх можливостях.

Обсяги фінансування старостинців пропорційно залежать від того, скільки коштів вони принесли до спільної скарбнички. Саме цей принцип було взято за основу формування громади на стадії народних обговорень, тоді ще окремі сільські ради уклали угоду про таку систему розподілу бюджетних коштів. Ця домовленість виявилася досить ефективною і дає змогу розподіляти гроші справедливо, не акумулюючи їх (як це часто буває) лише в центральній садибі, що дуже актуально для такої громади, яка займає масштабну територію площею майже 700 квадратних кілометрів та складається із 47 населених пунктів.

Раївська громада

ПРОБЛЕМИ ТЕРИТОРІЙ – СПРАВА СПІЛЬНА

– Гуртуючи людей для створення ОТГ, ми ставили на меті сформувати громаду, комфортну для кожного мешканця – від найменших до літніх громадян, для пересічних жителів та представників бізнесу. Кожен тут має почуватися впевнено і безпечно, мати всі належні умови, щоб спільно працювати над підвищенням добробуту, розвитком нашого рідного краю, – поділився Раївський сільський голова Юрій Мартиненко.

Раївщина – сільсько­господарський край, тут, на жаль, немає якихось потужних промислових підприємств чи зареєстрованих трансатлантичних корпорацій, які могли б приносити до сільського бюджету надприбутки. Тож для суттєвого поповнення місцевої скарбнички діяти почали одразу в двох напрямах: оптимізувати витрати та шукати інвесторів, зацікавлених у розвитку території.

Звісно ж, першими помічниками в цьому питанні стали сільгоспвиробники, котрі традиційно підтримують соціально-культурну сферу на селі, не словом, а ділом надаючи допомо­гу тим, хто її потребує, – такою інформацією поділилися з нашими читачами виконувачі обов’язків старостинських округів Раївської ОТГ.

Так, у Великомихайлівському старостинці надійною опорою є голова правління ВСК «Україна» Георгій Колпак, у Вільненському – керівник СФГ «Анастасія» Андрій Усов, у Новогнідському – Володимир Постол (СФГ «Чайка»). У Новоолександрівці немає великих господарств, тому там, за словами в.о. старости Алли Дмитрієвої, справи вирішуються завдяки високій самоорганізації населення під її керівництвом зусиллями дрібних фермерів. Власними силами пораються і жителі Шевченківського старо­стинського округу на чолі з в.о. старости Анатолієм Краснопольським.

У ВАСИЛІВЦІ ЗВИКЛИ ПРАЦЮВАТИ ЗЛАГОДЖЕНО

У Василівському старостинці найпотужнішими помічниками громади є керівники ТОВ «ДВК» Дмитро Гапоненко і ТОВ «Агросервіс» Леонід Ведмідь. Разом вони – рушійна сила, здатна вирішити багато болючих питань. Наприклад, цьогоріч стали ініціаторами і головними спонсорами ремонту траси від Василівки-на-Дніпрі до Варварівки, на що було витрачено 45 тонн асфальту. До них приєдналося і розташоване на території старостинця ДМП ВКГ «Дніпро – Західний Донбас», надавши своїх спеціалістів, й інші небайдужі василівці.

– У нас звикли працювати спільно, злагоджено. Наприклад, звернулася з проханням до водоканальців – і вони дуже швидко замінили старі водопровідні труби на нові на ділянці, що веде до школи. Ніхто не відмов­ляється косити бур’яни чи сніг узимку розчищати. Та й податки наші підприємці сплачують чималі, за що їм окрема подяка, – розповіла в.о. Василівського старости Наталія Пасько. До речі, й сама Наталія Володимирівна часто виступає в ролі інвестора, адже саме до неї йдуть односельці зі своїми бідами та радощами – нікому не відмовляє.

ОСНОВНИЙ ІНВЕСТОР ЦИГАНІВСЬКОЇ ШКОЛИ – ВОЛОДИМИР РОЙ

Базове агроформування на території Луб’янського старостинського округу – СФГ «Рой», засновник якого – Володимир Рой, депутат Дніпропетровської обласної ради. Саме він, за словами в.о. старос­ти Людмили Гречко, є головним інвестором місцевої школи. Так, два останні роки він спрямовує свою депутатську субвенцію на потреби освітян – до 100 тисяч торік і 107,7 тис. грн уже цього року.

Також зараз на території триває ремонт мережі вуличного освітлення – зусиллями місцевих підприємців Сергія Прядка, Володимира Оберемка, Олександра Єрьоміна. Вагому допомогу надає Леонід Красько та власники сонячної електростанції, яка нещодавно тут запрацювала.

– Знаєте, не буває такого, щоб ми до когось звернулися і нам раптом відмовили. Всі наші жителі відповідально ставляться до викликів, які постають перед громадою, – говорить Людмила Гречко та просить на сторінках нашого видання подякувати працівникам КП «ЖКГ «Раївське» на чолі з в.о. директора Анатолієм Петровичем, які вивозять сміття, обкошують узбіччя доріг, займалися дренажем у Циганівці та ремонтували пам’ятник – брат­ську могилу радянських воїнів, які загинули під час оборони с. Луб’янка в 1941 році та його звільнення у вересні 1943 року.

ПАТРІОТИ МИРОЛЮБІВСЬКОГО СТАРОСТИНЦЯ

На території Миролюбівського старостин­ського округу, за словами його очільника Анатолія Варави, найголовнішим інвестором є засновник Агрокорпорації «Степова» Леонід Рисін. І хоч землі тут у підприємства небагато, проте вже упродовж 14 років саме «Степова» забезпечує безперебійну роботу водопровідних мереж, що є одним із найпроблемніших питань для сільчан. Також за першим проханням відгукуються керівник СФГ «Рой» Володимир Рой і засновники сонячної електростанції.

– Користуючись нагодою, хочу від усіх одно­сельців подякувати небайдужим до наших проблем людям, які завжди відгукуються на прохання про допомогу. Саме їх я й називаю справжніми патріотами, – зазначив в.о. Миролюбівського старости Анатолій Варава, і розповів, що нещодавно згуртовано провели ямковий ремонт автодороги від Миролюбівки до с. Новий Посьолок одно­осібники Іван Шапа, Микола Яценко, Євген Кулагін та Анатолій Тетерятник. Одночасно дорогу до Андріївки ремонтував місцевий фермер Петро Варава разом із сином Антоном та Іваном Чаплигіним. Частково матеріал для ремонту використали повторно: забрали верхній шар, зрізаний під час відновлення дороги до Шевченківського старостинця. А роботи виконували Дмитро Штонда, Олександр Жук і Едуард Кулик.

УСІ ПОЧИНАННЯ В МИХАЙЛІВЦІ – ЗА СПРИЯННЯ ВІКТОРА БІБІКА

Найбільший сільгосп­виробник на території Михайлів­ського старостинця – керівник ТОВ «Гарант-Агро» Віктор Бібік. За словами в.о. Михайлівського старости Костянтина Сугоняєва, він уже четвертий рік поспіль опікується станом автодороги, що пролягає від Синельникового до Василівки-на-Дніпрі – цьогоріч власним кош­том виконав ямковий ремонт траси протяжністю
15 км. Також спільно із сільською радою активно займався вуличним освітленням у Михайлівці.
– Значну увагу ми приділяємо розвитку спорту, зокрема футболу, – і працюємо в цьому напрямі у тандемі з очільниками райради і райдержадміністрації Костянтином Кравченком і Станіславом Ткачовим, Раївським сільським головою Юрієм Мартиненком та Віктором Бібіком, – повідомив Костянтин Сугоняєв.

ПІДБУРЮВАННЯ ЛЮДЕЙ – ДЕШЕВИЙ ПЕРЕДВИБОРЧИЙ ПІАР

Будь-яку проблему можна розв’язати, якщо взятися за неї усім миром – це твердження засвідчує власним прикладом Раївська громада, де навчилися ефективно поєднувати зусилля представників бізнесу, влади та громадськості. Але, як і в кожній діжці меду, без ложки дьогтю не обійш­лося – в цьому наш кореспондент переконався під час чергової сесії Раївської сільради, яка відбулася 2 вересня.

Виявляється, не всі місцеві депутати націлені на конструктивну співпрацю для спільного блага громади, вважаючи за краще підбурювати сільчан на необдумані протести та дешево піаритися на цьому напередо­дні майбутніх виборів. Інакше, як пояснити несподіваний візит делегації від села Веселого, учасники якої спочатку дійшли згоди із засновником Агрокорпорації «Степова» Леонідом Рисіним про передачу в довгострокову оренду двох земельних ділянок із подальшим правом викупу, а потім намагалися зірвати сесійне засідання, кардинально протестуючи проти своїх же попередніх домовленостей?

ІНВЕСТОРИ – ГОЛОВНА РУШІЙНА СИЛА СТАЛОГО РОЗВИТКУ

– Головна рушійна сила для сталого розвитку громади – це інвестори, особливо наші, внут­рішні, котрі живуть та працюють у селі. Ми це прекрасно усвідомлюємо й усіляко сприяємо вирішенню тих питань, з якими представники бізнесу звертаються до сільської ради. Адже саме вони наповнюють бюджет, сплачуючи податки, створюють робочі місця, активно допомагають соціальній сфері. Сільгоспвиробники, як ніхто, розуміють проблеми територій і, що найголовніше, готові долучатися до їхнього розв’язання, за що їм величезне спасибі! – подякував керманич Раївської громади Юрій Мартиненко.

З висловлюванням Юрія Мартиненка важко не погодитися, адже він має не лише багаторічний успішний досвід управління, а й стратегічне мислення, спрямоване на перспективу. Йому вдалося згуртувати в громаді команду однодумців, що можуть разом працювати на спільний результат. А поодинокі виступи критиканів-популістів, що зазвучали напередодні виборів? Вони лише спонукають діяти ефективніше. Бо ж, як відомо, собака гавкає – а караван іде…