Унікальна розробка школярів з Дніпра розпізнає інфекції (відео)

Юні техніки з Дніпра у звичайну захисну маску вбудували прилад, який вимірює базові показники стану здоров’я людини, а потім дані з’являються на телефоні власника. Таким чином, як розповів Суспільному Дніпро технічний капітан команди винахідників Артем Кисельов, вона допомагає розпізнати симптоми гострих респіраторних інфекцій та COVID-19.

Ідея з’явилася влітку, пізніше над її втіленням почала працювати велика команда. На перші випробування маски запросили лікаря-епідеміолога, який радив, як зробити прилад ефективнішим, а також написав рецензію на наукову роботу команди.

Артем Кисельов на власному прикладі демонструє, як “працює” маска. З її допомогою можна виміряти серцебиття, температуру та сатурацію крові.

“Спеціальна штанга, на якій закріплені датчики, що розміщуються біля носа. І можуть використовуватися. Підключаємося до нашого пристрою та натискаємо “сканувати”, показники прийдуть за 30 секунд на телефон. От, прийшли, 58 вдихів, доволі багато, але можна списати на те, що я до цього говорив. 76 ударів серця, 36,6 температура тіла та сатурація крові 97%”, – розповідає хлопець.

Окрім цього маска вимірює вологість, рівень забрудненості повітря та атмосферний тиск. За допомогою bluetooth дані надходять на телефон. До того ж, базові показники стану здоров’я можна надсилати своєму сімейному лікарю.

Більшість техніків команди – учні ліцею інформаційних технологій, мають сильну наукову базу. Команда велика, розробників винаходу розділили на декілька підрозділів.

Консультує та допомагає винахідникам удосконалювати винахід Юрій Чашка, деяких дітей з команди він навчає роботехніці близько 4 років. Говорить, маска – лише один з проєктів, якими займаються техніки.

Юні винахідники запевняють: актуальною маска лишатиметься і після карантину. Коштуватиме вона близько 500 гривень. Планують зробити зменшену модель пристрою. Після цього хочуть запустити тестову партію, для цього шукають спонсорів.