Усі – на млинці: розпочалася Масляна
В Україні сьогодні розпочалася Масляна, яка триватиме весь тиждень – до 13 березня. Ще одна назва свята – Сирна седмиця, бо у ці дні православні готуються до Великого посту, який розпочинається після нього.
Масляну святкували в Україні ще за язичництва, тоді наші пращури поклонялися Сонцю. За традицією свято відзначалося у період весняного рівнодення. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася.
Одна з традицій Масляної – поїдання млинців. При цьому у святковий тиждень православним забороняється їсти м’ясо, але ще можна їсти рибу, яйця, молочні продукти. За повір’ям, чим яскравіше і цікавіше прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. Ще одна традиція – у перший день святкового тижня роблять із соломи і вдягають опудало Масниці, яке в останній день тижня спалюють.
Масляна поділяється на два періоди: Вузьку і Широку. Вузька Масниця триває з понеділка по середу, в цей час дозволялося працювати, а от з четверга розпочинається Широка Масляна, коли всі роботи закінчувалися.