В Україні лебеді стали туристичною “родзинкою” (Фото)

Побачити сотні лебедів одночасно можуть допитливі туристи на межі Рівненської та Хмельницької областей. Про це повідомляє інформаційний портал “PressЦентр”. Пише “Укрінформ”.

“Нова туристична принада з’явилася поблизу хмельницького міста Нетішин і рівненського райцентру Острог. На тутешній водоймі Хмельницької АЕС щороку зимують майже дві сотні лебедів. Білі красені поважно плавають по воді, ніжно спілкуючись зі своїми лебідками, та зовсім не бояться людей. Щодня подивитися і погодувати цих диких птахів сюди приїжджають цілими родинами із різних регіонів. І щойно на березі з’являються туристи, до них підпливає сотня лебедів – пернаті звикли, що люди їх підгодовують”, – йдеться в повідомленні.

лебеди

За інформацією орнітологів, така кількість птахів на тутешній водоймі, яка навіть у люті морози не замерзає, – не дивина. Цю воду використовує Хмельницька АЕС: зливає її сюди після охолодження контурів реактора, тому водойму не сковує крига. Також птахам є чим поживитися – в теплій воді велика кількість водоростей і молюсків.

Коли стоять люті морози, то температура води 5-6 градусів, нещодавно зловили лебедя, який мав на лапці спеціальне маркувальне кільце. Виявилося, що прилетів сюди аж з Угорщини!”, – розповів керівник відділу охорони навколишнього середовища Хмельницької АЕС Олександр Левицький.