В Україні почала роботу Місія ООН з розмінування

В Україну спрямована технічна місія ООН щодо оцінки потреб у протимінній діяльності. Про це повідомляє «Українська правда» із посиланням на Центр новин ООН.

Експерти Місії дадуть оцінку масштабам загроз, пов’язаних з мінно-вибуховими пристроями. Вони представлять технічні рекомендації щодо того, як убезпечити населення районів, що постраждали від конфлікту, і очистити заміновані дороги, поля і пасовища.

Місія прибуде на прохання влади України і за рішенням Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна і працюватиме до 5 лютого. До її складу увійшли технічні експерти Програми розвитку ООН (ПРООН), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Служби ООН з розмінування (ЮНМАС).

«Через конфлікт, який вибухнув навесні 2014 року, в деяких районах залишилося багато мін та не вибухнувших боєприпасів. Впродовж останніх місяців понад 80% випадків загибелі цивільних осіб були пов’язані з вибуховими пристроями. Ці випадки ще раз підкреслюють нагальну необхідність вирішення питання, пов’язаного з обізнаністю щодо мінної небезпеки та з іншої протимінної діяльності, що дозволить мінімізувати кількість жертв з обох сторін по лінії дотику», – заявив Координатор системи ООН в Україні Ніл Волкер.

В ООН зазначили, що основна відповідальність за діяльність щодо розмінування лежить на сторонах конфлікту. Місія ООН покликана надати необхідне сприяння.

Залишити відповідь