В Україні покажуть перший документальний фільм про вишиванку

12 травня у Києві пройде прем’єра першого повнометражного документального фільму про вишиванку під назвою “Спадок нації”. Про це повідомляє на сайті Українського кризового медіа-центру, пише «Укрінформ».

“Фільм складається з двох частин – це етнографічна, де ми розповідаємо про особливості сорочки та пов’язані з нею вірування і традиції, а також – людські історії, які демонструють, що вишиванка – це не просто річ, а щось набагато більше, символ, який берегли і передавали з покоління у покоління”, – зазначив співзасновник Дня вишиванки Олександр Ткачук.

За його словами, історія вишиванки у фільмі нерозривно переплетена з історичними хроніками, особливо з тих періодів, коли наявність у хаті вишиванки стала маркером “небезпечних” ідеологічних переконань.

“Гіркі, і, водночас, надихаючі історії – від часів сталінських репресій до подібних ситуацій після початку заворушень на сході навесні 2014 року – розповідають глядачеві безпосередні свідки подій”, – зазначив він.

Над фільмом активісти працювали із серпня 2015 року, об’їздивши всі етнографічні регіони України та поспілкувавшись із майстрами. Своїми свідченнями поділилися також представники української діаспори із 5 країн світу.

Окрім показу фільму, заплановано багато інших заходів, наприклад масове фото у вишиванках на Майдані Незалежності та “одягання” у вишиванки найбільш відомих пам’ятників Києва.

“Також ми хочемо зробити інтерактивний лекторій на станціях метро, де активісти, вдягнені в український костюм, будуть презентувати, розповідати цікаві факти про вишиванку”, – розповіла співорганізатор акції Ірина Чорна.

Нагадаємо, 19 травня українці у всьому світі вже 10-й раз відзначатимуть День вишиванки.

Залишити відповідь