В Україні прийняли закон про мовні права національних меншин

Кабмін прийняв закон, який регулює питання реалізації прав і свобод національних меншин, що мешкають в Україні. «За» проголосували 318 депутатів. Документ прийнято в межах міжнародних договорів, які ратифікувала наша країна. До того ж ЄС рекомендував внести такі зміни в законодавство для збереження статусу країни-кандидата на вступ.

СЛУШНІ ЗАУВАЖЕННЯ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

«Наприкінці минулого року цей закон уже було прийнято Верховною Радою та підписано Президентом, але Венеційська комісія порадила переглянути деякі його положення. Тож депутати дослухались, внесли правки та затвердили закон іще раз. Так, було внесено визначення поняття «національна меншина».
Передбачається, що школярам, які спілкуються мовою нацменшин, будуть надані безкоштовні підручники на цій мові, а в населених пунктах, де проживають такі люди, дозволено буде використовувати їхню мову в рекламі, під час заходів тощо», – говорить юристка Анастасія Андреєва. Вона зазначила, що документ передбачає створення центрів національних меншин у тих населених пунктах, де вони проживають, а також порядок визначення таких міст чи селищ тощо.

Крім того, гарантується державний захист їхніх мов, підтримка і збереження традиційної культури та нематеріальної спадщини. «Також держава повинна створити спеціальну книгарню в місцях, де проживають національні меншини. В магазині будуть реалізувати книжки, газети тощо на мові нацменшини», – пояснила Анастасія Андреєва. Вона додала, що дорожні вказівники у таких місцях дублюватимуть іншою мовою. Остаточні правки внесено на початку грудня, тоді ж він і був підписаний Президентом України.

«Зміни в законі зумовлені зауваженнями Ради Європи до тексту документа. Зокрема, додано норму, що приватні заклади вищої освіти можуть обирати мову навчання, якщо вона є офіційною мовою ЄС, але водночас вони повинні забезпечити викладання україн­ської мови як окремої дисципліни. До того ж у класах із навчанням мовами нацменшин, які знову ж таки є офіційними мовами країн ЄС, повинно гарантуватись право на використання мови меншини в освітньому процесі поряд із державною мовою», – сказала Анастасія Андреєва.

ЗАКОН НЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ

Щодо російської мови, то дія закону не поширюватиметься на неї принаймні ще 5 років. «На період діючого воєнного стану та упродовж іще 5 років після його завершення до офіційної мови країни-агресора не буде застосовуватись низка положень цього закону, наприклад, дубляж реклами», – зауважує Анастасія Андреєва.

За статистичними даними, в Україні проживає понад 130 національних меншин, які спілкуються 79 мовами. За результатами загально­національного опитування групи «Рейтинг», у березні 2022 року 76% населення України заявило, що спілкуються українською мовою, 20% – російською. Серед інших – це кримсько­татарська, молдавська, угорська мови.

ТАМАРА БЄЛКІНА
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!