Відродження Ниви Трудової завдяки європейським технологіям

Неподалік Кривого Рогу, що на Дніпропетровщині, розкинулося селище Нива Трудова. Частково забудоване п’ятиповерхівками, воно має розвинену інфраструктуру й нагадує радше містечко, ніж село. Більшість мешканців Ниви Трудової колись працювали на одному з найбільших тоді в Україні тваринницькому комплексі (таких на всю країну було тільки чотири). За часів Союзу тут діяв радгосп-комбінат імені 60-річчя Радянської України. Біля села на 170 га були збудовані унікальні тоді потужні агропромислові об’єкти – свинокомплекс на 108 тис. голів, племінний репродуктор на 12 тис. голів, комп­лекс великої рогатої худоби, комбікормовий завод.

Відтоді минуло багато років. Радгосп ліквідували, комплекс занепав. Частина працівників поїхала шукати кращої долі: хто в Україні, а хтось і за кордон. Здавалося, що не відродиться вже свинарство в Ниві Трудовій.

ЗМІНИ НА КРАЩЕ

2011 року агрохолдинг KSG Agro заявив про свої амбітні наміри – відродити свинарство в Ниві Трудовій і перевершити показники колишнього свинокомплексу, збільшивши їх більш як удвічі. Керівником цього напряму було призначено Дмитра Дубовика, і розпочалася копітка робота з поетапного введення підприємства в експлуатацію.

Приміщення свинокомплексу, що дістався у спадок, – доволі старі. Комплекс було збудовано 1974 року, він має 100 тис. квадратних метрів приміщень, технологічні будівлі, комунікації, системи водовідведення, каналізації, величезні ставки-накопичувачі для утилізації стоків. Проте сьогодні компанія вирішила впроваджувати датську технологію ведення господарювання на свинокомплексі, яку вважає ефективнішою. Тому, щоб запобігти труднощам, які неминуче виникають на підприємстві під час перехідного періоду, керівництво спочатку вирішило про старий комплекс просто «забути» і збудувати новий. Світова практика свідчить, що в реконструкцію завжди вкладається більше грошей, ніж у будівництво чогось нового.

Однак цю ідею довелося підкоригувати. Причиною стали соціальні питання. Справа в тому, що свинокомплекс – це містоутворювальне підприємство: смт Нива Трудова було збудоване для працівників цього комплексу, і на сьогодні він дає робочі місця 300 мешканцям селища. Також комплекс має свою історію – свого часу туди приїхали працювати найкращі ветеринарні лікарі та технологи. Тому, врахувавши низку факторів, 12 січня 2012 року компанія ухвалила рішення: відмовитися від будівництва нового тваринницького комп­лексу й розпочати підготовку до реконструкції вже наявного.

ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Наука не стоїть на місці. Із 1974 року, коли був заснований свинокомплекс, економіка та генетика зробили величезний крок уперед. І от сьогодні технології дають змогу розширити систему виробництва, створену для вирощування 108 тис. голів на рік, до запланованих 240 тис. голів уже за датською технологією.

Повне введення свинокомп­лексу в експлуатацію дасть змогу виробляти 5,4% загальнонаціонального обсягу свинини. Отже, буде не тільки знижена потреба в експорті свинячого м’яса іноземного виробництва, а й забезпечені великомасштабні поставки власної продукції свинарства за кордон.

ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

Розуміючи проблеми з постачанням російського газу, керівництво агрохолдингу заздалегідь потурбувалося про свою енергонезалежність. Тому у виробництві свинини вирішили застосовувати сучасні енергоощадні технології, які дають змогу зекономити 20,8 млн. гривень на рік на електроенергії, а також повністю відмовитися від використання близько 13,2 млн. кубометрів природного газу завдяки використанню паливних пелет.

За проектом, у майбутньому свинокомплексі теплогенеруючі потужності перевищуватимуть 5 МВт і забезпечуватимуть ангари теплом і гарячою водою для миття худоби. Також планується встановити п’ять пелетних модульних котелень «Гольфстрім 1000-2-1» на базі пелетних котлів Grandeg Turbo 500.

СЬОГОДЕННЯ

Сьогодні комплекс працює на 52% своєї проектної потужності, оскільки все ще триває його реконструкція.

Важливим завданням для агрохолдингу KSG Agro було інтегрувати тваринницький комплекс у європейську систему свинарства, щоб отримати повну сертифікацію за європейськими стандартами й мати змогу постачати м’ясо в країни Європейського союзу. Через це основним постачальником технологічного обладнання одразу ж була обрана компанія Big Dutchman. А ось вибрати поголів’я виявилося набагато важче: був оголошений міжнародний тендер, в якому взяли участь 17 компаній світу, що запропонували свою технологію й обладнання, а шість провідних світових компаній порадили й своє поголів’я. Зрештою, з ураху­ванням усіх економічних показників керівництво KSG Agro зупинило свій вибір на датській компанії DanBred.

ЕКОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА

Як і будь-яке велике гос­подарство, свинокомплекс компанії KSG Agro зіткнувся з проблемою екології. Природно, що вирощування поросят також продукує велику кількість посліду – 870 кубометрів на добу, а кормів поросята з’їдають 200 тонн на добу. Щоб не сталося екологічного лиха, керівництво компанії вчинило наймудріше – свинокомплекс пройшов комп­лексну експертизу Інституту гігієни та медичної екології ім. М. О. Марзеєва. Компанія має, так би мовити, безвідходне виробництво: гній переробляють на органічні добрива й вивозять на поля.

СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

KSG Агро – соціально відповідальний бізнес. На всіх територіях, де працюють підприємства холдингу, ведеться постійна робота з місцевою владою. Надається допомога навчальним закладам із ремонтами і придбанням сучасної техніки, підтримуються будинки культури та розвиток молодіжного спорту. Зокрема, в Ниві Трудовій KSG Агро підтримує місцеву спортивну команду, яка бере участь у конкурсах на Краще спортивне село. У 2015 році команда Ниви Трудової стала кращим спортивним селом України. А цього року – кращим селом Дніпропетровської області. Попереду – всеукраїнські ігри. Сподіваємося, що і в майбутніх змаганнях команда посяде призове місце. 1 вересня, на День знань, Нивотрудівська школа отримала в подарунок принтер, а всі першокласники – подарунки від Благодійного фонду Сергія Касьянова «Майбутнє».

До 90- річного ювілею Ниви Трудової підприємство бере активну участь у підготовці до свята. Готуються премії для кращих працівників комунальних служб міста, кращих працівників підприємства «Рантьє», вчителів, працівників Будинку культури, активістів та ін. Підприємство «Рантьє» на ювілей села дарує його жителям святковий концерт, веселі розваги для малечі. У планах – відкрити соціальний магазин, в якому ветерани підприємства, чорнобильці, учасники бойових дій та інші категорії малозабезпечених мешканців зможуть купувати м’ясо за низькими цінами. Щомісяця надається матеріальна допомога у вигляді продуктових наборів дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьків­ського піклування, всього 18 сімей. Так само розробляється програма роботи з ветеранами свинарського комплексу. Це, зокрема, допомога з оранкою власних городів та ін.

ОЛЕНА Д’ЯЧУК

Залишити відповідь