Волонтери Дніпра та країни радіють: закону бути

Вчора, 4 квітня, дніпровські волонтери долучились до всеукраїнського мітингу на підтримку прийняття у Верховній Раді  законопроекту №5119-1.

Зоозахисники всієї країни та всі небайдужі громадяни більше року вимагали винести на розгляд Верховної Ради законопроект 5119-1 “Про підсилення адміністративної та кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами”. Вчора у Верховній Раді його винесли й прийняли у першому читанні. Документ підтримали 243 парламентаря. Законопроектом пропонується збільшити адміністративні штрафи за жорстоке поводження з тваринами, мучення, каліцтва з 9-21 до 200-500 неоподатковуваних мінімумів громадян (з 153-357 грн до 3400-8500 грн). Також пропонується значно посилити (що важливо!) кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.Законопроектом пропонується карати за знущання над тваринами “з особою жорстокістю, або якщо вони призвели до каліцтва чи загибелі, або вчинені групою осіб, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років позбавлення волі”.

Якщо він буде проголосований у другому читанні, і підписаний головою Верховної ради і Президентом – Україна ще на крок наблизиться до європейських стандартів права, бо права тварин є не менш важливими. Справді, правовою державою сміливо можна назвати тільки ту країну, в якій законодавство захищає всіх без винятку.

Зоозахисники вірять, що це станеться і кривдників тварин справді стане менше.

“Дякую всім народним обранцям, хто підтримав законопроект 5119-1. Для нас це маленька перемога в дуже великому та болісному питанні.
Я вдячний за таку міцну підтримку усіх колег, які виступили в сесійній залі на користь законопроекту та виразили свою небайдужість до «братів менших». Я вдячний всім зоозахисникам, які сьогодні та протягом останніх місяців проводили мирні акції та робили все, щоб іх думка була почута. Саме Ваша рішучість та впевненість в необхідності цих законодавчих змін підживлювали мою наполегливість. Це наша спільна перемога”, – написал на своїй сторінці в соцмережі автор законопроекту депутат Андрій Неміровський.

Дарина Сухоніс