Вся правда про йогурт

Ми розповімо про те, яким корисним є йогурт. Великий плюс цього продукту – наявність пробіотиків. Молочно-кислі мікроорганізми або дріжджі – це і є пробіотики. Повідомляє ukrhealth.net.

Згідно ДСТУ, кефір, кисле молоко і йогурт зобов’язані утримувати у своєму складі не менше 10*7 молочнокислих мікроорганізмів.

Вчені припускають, що пробіотики збільшують вироблення особливих білків імунітету – імуноглобулінів (антитіл), які при попаданні в організм вірусу застуди приєднуються до нього і допомагають імунним клітинам організму ефективно розпізнавати і боротися з вірусом.

Споживання молочного продукту, що містить пробіотики, може значно зменшити рівень інфекційних захворювань, які часто зустрічаються в дитячих установах, як респіраторні і кишкові інфекції.

Великий вміст білка
Грецький йогурт – хороше джерело амінокислот, а також містить в два рази більше білка, ніж молоко.
• Необхідно також зазначити, що бактерії здійснюють попереднє перетравлення білка, що сприяє більшому рівню вільних амінокислот і, отже, кращому травленню.
• Допомагає прискорити метаболізм, оскільки при перетравленні білка витрачається до 30% отриманої енергії. Наприклад, ви з’їсте 70 грам білка, що складе 280 ккал. У підсумку, 30% отриманої енергії витратиться на перетравлення і організму залишиться 196 ккал.
• Існують дослідження, які продемонстрували, що достатнє споживання білка стимулює вироблення гормонів ситості в кишечнику. Наприклад, вчені з’ясували, що група людей, яка отримувала на перекус йогурт, споживала на вечерю на 100 калорій менше в порівнянні з тими, хто отримував снеки з низьким вмістом білка.

Боротьба з остеопорозом

Йогурт містить ключові поживні речовини, які забезпечують здоров’я опорно-рухового апарату. У 100 грамах продукту міститься: кальцій (121 мг, 12% від добової норми), калій (155 мг, 4% від добової норми) і фосфор (95 мг, 9% від добової норми). Багато груп вчених довели, що щоденне споживання йогурту в літньому віці збільшує кісткову щільність і знижує ризик патологічних переломів.

Погане про продукт

В деяких джерелах є дані, згідно з якими люди з лактазною недостатністю можуть не переносити йогурт. Протипоказанням до вживання йогурту є алергія на сироватковий білок молока казеїн. Надзвичайно важливо про це знати і пам’ятати, оскільки часто вживання навіть невеликих кількостей чи як пишеться у складі деяких продуктах «слідів молочного білка» може призвести до розвитку сильної алергічної реакції.

Що має бути в складі

Склад ідеального йогурту лаконічний: молоко + закваска. Все інше – зайве. Важливо звернути увагу на харчову цінність, якщо в йогурті білка менше 3%, то такий йогурт може містити багато різних добавок, у тому числі і консерванти.
Першочергово важливо, щоб в складі продукту було написано саме слово «йогурт», а не йогуртовий продукт або йогуртовий напій.

Чим відрізняється термостатний йогурт від звичайного?

У промисловості існує два способи виробництва кисломолочних продуктів: термостатний і резервуарний. При термостатному способі сквашування, охолодження і дозрівання здійснюють в пляшках у спеціалізованих камерах. При резервуарному способі виробництва ці процеси відбуваються в одній ємності. Після перемішування згустку в резервуарі розливають у тару вже фактично готовий продукт, який необхідно додатково охолодити. Таким чином, резервуарний спосіб виключає додаткове забруднення продукції, що особливо важливо для дотримання протиепідемічних норм. Однак, в даному випадку продукт має більш рідку, питну консистенцію через те, що згусток рівномірно перемішаний. При термостатному способі згусток залишається цілісним, непорушеним, продукт відрізняється більш щільною консистенцією, а смак – особливою ніжністю і м’якістю.