Високий рівень холестерину: чому виникає та як його нормалізувати

Холестерин – це воскоподібна речовина, схожа на жир, яка міститься в кожній клітині тіла. Вона бере участь у підтриманні здоров’я організму. Холестерин виробляється у печінці та надходить додатково з їжею.

Холестерин переміщується в крові за допомогою білків, які називаються ліпопротеїнами, інформує 24 Канал. Загалом він необхідний для роботи організму, але коли його стає занадто багато, це підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Які наслідки для здоров’я має високий холестерин? Чому виникає підвищення його рівня і які продукти впливають на цей показник? 24 Канал вирішив відповісти на ці та інші поширені питання українців. Допоможе нам у цьому лікар-дієтолог Тетяна Лакуста.

Перш ніж перейти до розгляду цього важливого питання, варто зазначити, що не весь холестерин шкідливий. Зокрема:

  • Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) не дають холестерину накопичуватися в судинах, переносячи його назад до печінки, звідки він виділяється у вигляді жовчних кислот;
  • А от ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) можуть викликати утворення бляшок у судинах.

Існує ще один тип жиру, що міститься у крові, – це тригліцериди. Надмірна вага, вживання великої кількості жирної та солодкої їжі або зловживання алкоголем може підвищити рівень тригліцеридів.

“Поєднання високого рівня тригліцеридів, підвищення холестерину ЛПНЩ та зниження ЛПВЩ може збільшити шанси на розвиток жирових відкладень в артеріях, а також ризик серцевого нападу та інсульту”, – говорить Тетяна Лакуста.

Як визначити рівень холестерину

На жаль, високий рівень холестерину не має виражених симптомів. За рекомендаціями Центру контролю та профілактики хвороб (CDC), перша перевірка холестерину має відбутися в дитячому віці, потім кожні 4 – 6 років.

Але це роблять лише близько 75% людей. Ця цифра викликає занепокоєння, враховуючи, що кожен третій дорослий має високий рівень холестерину ЛПНЩ. Саме тому українцям варто проходити обстеження, зокрема, робити ліпідну панель.

“Дітям та підліткам рекомендовано здавати аналіз двічі: перший раз віком від 9 до 11 років, другий – від 17 до 21 року. Дорослим варто здавати аналіз раз на 4 – 6 років. Тим, у кого підвищений ризик серцево-судинних захворювань, тест потрібно проходити частіше (іноді кілька разів на рік)”, – каже лікар-дієтолог Тетяна Лакуста.

За словами лікаря, чинники ризику включають:

  • сімейну історію серцево-судинних захворювань;
  • високий артеріальний тиск;
  • діабет 2 типу;
  • куріння;
  • надмірну вагу;
  • брак фізичної активності;
  • харчування з високим вмістом насичених жирів.

Чому рівень холестерину підвищується

Високий рівень холестерину може бути спадковим: 75% холестерину зумовлені генами, а приблизно 25% – способом життя. Коли людина вживає продукти, які містять холестерин, наприклад, м’ясо, рибу та молочні продукти, її тіло успішно позбувається надлишку, якщо організм функціонує нормально. Але скільки холестерину виведе організм, насамперед залежить від генів.

Як зменшити рівень холестерину

Так, Європейське товариство кардіологів (ESC) рекомендує споживати більше рослинної та менше їжі тваринного походження. Також Тетяна Лакуста рекомендує дотримуватися схеми здорового харчування, яка базується на вживанні овочів, бобових, фруктів, цільнозернових продуктів, горіхів та насіння, корисних для здоров’я серця та судин.

Також лікарі рекомендують максимально зменшити кількість продуктів, які містять шкідливі для здоров’я жири (насичені жири та трансжири). Йдеться про жирне м’ясо і м’ясні вироби (ковбаси, сосиски, шинка, салямі, бекон), вершкове масло, вершки, морозиво, кокосова та пальмова олії та більшість смажених у фритюрі продуктів та фастфуду (картопля фрі, бургери, хот-доги) і комерційної випічки (пироги, печиво, торти, булочки та тістечка). Їх можна замінити домашніми стравами, наприклад, печеним м’ясом з овочами, а магазинні десерти – сухофруктами, горіхами та ягодами.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!