Як правильно пити таблетки: відповідь лікарів

Купуючи таблетки, всі сподіваються на їх швидку дію і позитивний ефект. Але іноді лікування не приносить полегшення і вимагає заміни ліків. Буває так, що причиною є неправильний прийом препаратів. А як пити таблетки правильно? Достатньо дотримуватися кількох простих правил. Пише «Жіночий світ».

Справа в рідині

Чим запивають ліки? Тим, що перше потрапить під руку? Це в корені невірно. Різні рідини можуть по-різному впливати на таблетки: послаблювати або посилювати їх ефекти.
Кава підсилює розщеплення ліків, чайні напої не дають їм всмоктатися, молочні – послаблюють вплив антибіотиків, а частина соків змінює фармакологію препаратів.
Ідеальною рідиною для запивання таблеток є негазована вода кімнатної температури, в кількості від декількох ковтків до цілої склянки: залежить від типу ліків.
Вкрай не рекомендується приймати препарати, ковтаючи їх без води.

Їсти чи не їсти?

Частину пігулок необхідно вживати разом з їжею. Тут теж не все так просто. Потрібно уважно поставитися до якості і структури страв: наприклад, вміст клітковини заважає лікам затримуватися в організмі засвоюватися належним чином, як і продукти, що викликають бродіння. Бажано дотримуватися дієти і виключити прийом разом з вівсяною кашею, грибами, капустою, гарбузом, бобовими та ягодами.
Необхідності вживання препаратів до або після їжі також важливо дотримуватися згідно з інструкцією – на кону ефективність лікування.

За розкладом

Прийом таблеток в певний час – важлива справа. Надходження необхідної концентрації діючих речовин вчасно, через потрібні відрізки часу – запорука одужання. Антибіотиків дане правило стосується особливо.

Не заважати

Багатьох хвилює питання про одночасний прийом призначених лікарем ліків: можна чи не можна їх змішувати. Необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря: при відсутності в виданих ним вказівках інформації про можливості прийняти відразу кілька видів таблеток, слід почекати 10 хвилин між прийомами. Варто пам’ятати про посилення або зменшення їх взаємної дії на органи і системи організму.

Не можна кидати

Ряд громадян грішать самостійним скасуванням лікування і прийомом медикаментів, як тільки відчують перші ознаки поліпшення стану. І роблять помилку: будь-яке застосування лікарських препаратів повинне бути завершеним згідно з рекомендованими лікарем термінами. Так лікування буде максимально ефективним, а небезпека рецидивів зведена до мінімуму.

Фото: pixabay