Як у Новопавлівській громаді свято відзначали

Днями в Новопавлівській об’єднаній громаді пройшло свято – День громади. Територіальна громада вирішила відсвяткувати його з виставкою, концертами та запрошеними зірками. Керує громадою Інна Кондратюк разом зі своєю молодою, дружною та ініціативною командою.

Опитали населення

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Сільським головою Новопавлівської сільської ради  Інна Кондратюк стала у 2010 році. Чоловік та діти всіляко їі підтримували. «Я тут народилась, тут вчилась, тож боляче було дивитись як занепадає моя рідна земля. Вирішила довести односельцям, що в селі можна щось зробити, не хотілось, щоб село вимерло. Чоловік мене підтримував, без нього – не впоралась би», – говорить Інна Іванівна. Коли вийшов закон про об’єднання громад, перше, що зробила голова Новопавлівської сільської ради, – почала доводити людям, що створення громади – то дуже добра справа, адже новопавлівські землі – родючі. На території розташовано багато фермерських товариств. Найбільші серед них: СФГ «Конд­ратюк», ТОВ «Чугуєво», СФГ «Адоніс», ТОВ «Агрофірма «Прогрес».

Новопавловка_3

«Ми були не дотаційною сільською радою, завжди виконували план та міцно стояли на ногах», – говорить Інна Іванівна.  Тож якщо в громаді буде більше коштів, це дасть змогу ремонтувати і садочки, і школи, і дороги. Перше, що зробила тодішній сільський голова Новопавлівської сільської ради, – провела серед місцевого населення соцопитування щодо того, з ким би хотіли об’єднатися. Гуртом вирішили, що це повинна бути Богданівка.  Тож в середині жовтня 2016 року в Межівському районі з’явилась перша об’єднана територіальна громада Новопавлівська. До неї увійшли 11 сіл, 4 з яких підпорядковувались Новопавлівській сільраді (це однойменне село), а також сіл  Дачне, Філія та Чугуєве. Ще 7 – ті, що раніше підпорядковувались Богданівській сільській раді. Центр об’єднаної  громади вирішили робити в Новопавлівці, бо тут більш розвинута інфраструктура. Нині в об’єднаній територіальній громаді мешкають більше 4 тис. жителів. Громада поки що невелика», – зазначає Інна Конд­ратюк.

Турбота громади

І голова громади, і її чоловік Сергій Кондратюк – місцеві мешканці. «Він у мене дуже любить землю і працю на ній, – розповідає Інна Іванівна про свого чоловіка, – тож коли повернувся з армії, працював трактористом у колгоспі. У 1994 році почалось розпаювання земель, багато людей звідси виїхали до міста чи до Межової. Ми вирішили залишитись і працювати на землі». Таких, як Інна з чоловіком, було небагато, бо роботи в селі не було. Та тепер усе змінилось. Працювати до громади їздять навіть із Межової, хоч раніше було навпаки. «Молодь працює у сільському господарстві, торгівлі та  бюджетних установах. В нас молодий колектив учителів, середній вік – 40 років. Хто хоче, той роботу знайде», – каже голова громади. Люди з обох територій не одразу зрозуміли, що таке територіальне об’єднання та чим воно буде вигідне особисто їм. «Я їздила, доводила людям, якщо хочете, щоб село жило – давайте об’єднуватись. Якщо ні – в нас є одна вулиця: раніше там були і садочок, і ФАП, і магазин.

Новопавловка_1

Врешті-решт залишилось хат 15 і нічого більше, тож якщо не об’єднаємось – будемо, як та вулиця, покинуті», – говорить Інна Кондратюк. Вона зазначає, що навіть року не минуло відтоді, як була створена територіальна об’єднана громада, а позитивні зрушення вже є. Децентралізація дозволила стати громаді фінансово незалежною і самостійно вирішувати, як розподілити кошти з податків. Отримані кошти планують витрачати на місцеву інфраструктуру. «Вісім місяців після створення громади – ще не показник. Зараз намагаємося робити дорогу, освітлення, ремонтувати школу та дитячі садочки. Багато планів на майбутнє, зокрема, це – відкриття ЦНАПу і реконструкція табору відпочинку», – підкреслює Інна Кондратюк. Як зазначає в.о. старости, який здійснює свої повноваження на території  колишньої Богданівської сільради Анатолій Міщанин, якщо вимре село – вимре і район, тож наразі потрібно всіма силами намагатися робити життя на селі кращим, аби молодь нікуди не виїжджала. «Робимо все, аби люди дійсно відчули, що таке громада, що ніхто про них не потурбується, крім них самих», – зазначає Анатолій Григорович.

Голуби в залі

Прийшовши на посаду голови, Інна Кондратюк почала з того, що стала приводити до ладу бюджетні установи. «Я поїхала в один садочок, і хоч там поміняли вікна, але півзакладу не опалювалось, діти крутились на п’ятачку, де працювали батареї. Він був у дуже скрутному становищі, потроху почали його приводити в порядок. Поміняли опалення, зробили ремонт. У планах –  утеплення установ та перекриття даху будівель. Зараз садочок відвідують 25 діток, а коли я прийшла на посаду сільського голови група була набагато менша – 12 малят. Тепер молодь частіше лишається в селі, діти ходять до дошкільних закладів та до місцевих шкіл», – говорить Інна Кондратюк. Якщо для мешканців Богданівки Інна Іванівна – людина нова, то в рідному селі  її знають як добру господиню, яка стежить і за тим, щоб садочок привести до ладу, опікується бібліотеками  й Будинком культури. Ним мешканці громади не нарадуються.

Новопавловка

В Будинку культури Новопавлівки займаються діти та їхні батьки. Вони співають, танцюють, виступають на місцевих святах. Раніше через занедбаність проводити репетиції в установі було складно.  «Завдяки нашій голові в Будинку культури зробили ремонт, оновили глядацький зал та фойє, танцювальний відділ, бібліотеку, придбали звукову апаратуру . До ремонту у глядацькому залі  літали голуби, які жили на даху» , – говорить директор  Будинку  культури Антоніна Свистун. Тож тепер і маленькі, і великі любителі самодіяльності відвідують вогнище культури з задоволенням. В громаді планують відкрити опорну школу. В Новопавлівці є 2 школи, та одна з них малокомплектна, розрахована на 250 дітей. Наразі там навчається лише 50. Грошей, аби їі відремонтувати, треба багато, тож вигідніше буде полагодити іншу школу. Вона теж велика і розрахована на 500 учнів. У ній зараз навчаються 150 дітей, тож громаді було б краще, аби діти з малокомплектної школи перейшли саме до неї. Створено відділ освіти, який працює з травня цього року, зараз іде  підготовка до початку нового навчального року. Головою об’єднаної територіальної громади  подано кілька проектів на отримання грантів  щодо ремонту школи та дитячих садочків.  Є надія, що кошти надійдуть найближчим часом.

Спеціальний гість

Якщо торік саме в цей час мешканці громади вирішували, як і з ким їм об’єднуватись, то нині вже відсвяткували День громади, що випав на перший медовий спас.

У центрі Новопавлівки всі охочі могли не тільки побачити й почути виступи місцевих творчих колективів, але й ознайо­митися з роботами місцевих майстринь – художниці Ірини Самарцевої, ткалі Надії Буз,  вишивальниць Любові Больбот, Антоніни Канівець, Тетяни Лисунової, Антоніни Свистун, Тетяни Ходаковської. Всі вони принесли свої роботи на виставку. Для малечі працювали розважальні атракціони. Дорослих і дітей пригощали різноманітними смаколиками. Спеціальним гостем на святі громади був популярний гурт «Лісапетний батальйон», який завітав до  Новопавлівки на запрошення Інни Кондратюк. За годину до початку святкового дійства громада почала збиратись у центрі села. Всі один одного вітали й раділи тому, що вони разом.

Анастасія Нефретова

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!