Як вибрати розчинну, зернову та мелену каву 

Для багатьох найкращий спосіб почати ранок –це випити філіжанку ароматної кави. Проте далеко не кожен зможе вибрати якісний та смачний напій. Якщо ви не уявляєте початок свого дня без кави, то поради нашого експерта допоможуть вибрати розчинну, мелену, зернову каву. Розповідає СТБ.

Які бувають сорти кави?

Арабіка – це вид рослини, з якої ми отримуємо визнану в світі каву. Дерева арабіки ростуть у спеціальних кліматичних умовах, вони дуже сильно схильні до дії бактерій і комах. Тому отримати плід з арабіки – трудомістка справа. Відомо, що одне дерево може давати приблизно 5 кг зерен. А з прожарених зерен виходить всього один кілограм кави. Сорт арабіка має приємний аромат і м’який кислуватий смак.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Робуста в 10 разів дешевша за арабіку, тому що дерево, на якому ростуть зерна цього сорту, дає більше плодів. Робусту вирощувати і збирати також набагато простіше. Ця кава дуже міцна: вміст кофеїну вдвічі більший, ніж в арабіки. При цьому смак, навпаки, менш насичений. Часто кавомани комбінують ці 2 сорти, щоб зробити напій і міцнішим, і ароматнішим.

Кавою вищого сорту вважається індійська, колумбійська, мексиканська, ефіопська. Вони мають приємний смак з характерними відтінками, а також ніжний і тонкий аромат. Кава першого сорту – це в’єтнамська і бразильський сантос. На смак вони приємно-в’яжучі з кислуватим відтінком, а також у них неяскраво виражений аромат. Кава і вищого, і першого сорту досить міцна.

Кавова підробка

Здається, що кавові зерна підробити неможливо. Насправді це досить просто. Для цього беруть крохмаль (замінник вуглеводів), додають борошно і воду. Також додають барвник на основі цукру, який надає суміші карамельний колір. Далі додають ароматизатор з кавовим запахом або трохи меленої кави. Всі ці інгредієнти утворюють масу, схожу на тісто. Потім відщипують невеликий шматочок і надають йому форму зерна. Потім їх обсмажують, і виходить імітація зерен, які не відрізниш від справжніх. Деякі недобросовісні виробники навіть додають пластмасу, яка потім осідає на дні чашки.

Як розпізнати підробку? Киньте зерно в холодну воду: якщо в ньому є барвник, то вода підфарбується. Також справжня кава не тоне, залишається на поверхні, а підроблена відразу опускається на дно.

Мелена кава

Після того, як всі цільні зерна розфасували, із залишків роблять мелену каву. Її підробити ще простіше, ніж зернову. Звичайно, на перший погляд кава може виявитися просто коричневим борошном, в яке додали цикорій, мелені каштани, жолуді, ячмінь, просо і так далі. Приблизно 60% людей не відрізнить таку псевдокаву від справжньої. Все це робиться, щоб здешевити напій.

До речі, в магазині також продається багато різних видів меленої кави: з полуницею, вершками, ірландський лікер і так далі. Всі ці неприродні для кави запахи створюються виключно за допомогою ароматизаторів.

Розчинна кава

За легендою, спочатку розчинна кава була створеною для американських солдатів, яким потрібно було швидко збадьоритися. Вони могли нагріти воду на сонці та розвести в ній таку каву. Для створення розчинного напою його варили, а потім висушували, тобто перетворювали його в порошок і розфасовували в пакетики. Такий вид кави може зберігатися досить довго.

Більшість розчинної кави виготовляють з робусти, оскільки цей сорт дешевший. Зараз у магазинах можна знайти розчинну каву у вигляді порошку і гранул. Перша має не такий виражений смак, як гранульована. Справжня розчинна кава має коштувати стільки ж, скільки і зернова.

Кава 3 в 1

Кава 3 в 1 – це найбільш розрекламований вид кави. Він може містити каву або її замінник, цукор, сухе молоко або вершки, борошно, модифікований крохмаль. Насправді в ньому може взагалі не бути кави, а тільки який-небудь інший замінник з кавовим ароматом. Крім цих основних інгредієнтів, до складу можуть входити емульгатори, стабілізатори, загущувачі.

Найдорожча кава

Найдорожчою і найсмачною кавою вважається сорт лувак. Але не всі знають, що він робиться з екскрементів. Невеликі звірки – мусанги – з’їдають плоди кавового дерева, які потім перетравлюються у них в шлунку і виходять назовні. Далі їх миють, сушать, обсмажують і продають. У підсумку виходить хороша, справжня кава. Незважаючи на специфічний спосіб обробки, така кава користується неймовірною популярністю і продається у всіх елітних ресторанах світу.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!