Як відрізнити справжній алкоголь від фальсифікату
Кількість жертв алкогольних підробок в Україні й далі зростає. За останні три місяці отруїлися 146 людей, 73 з них померли. Утім, існують кілька простих правил, які допоможуть вибрати якісні напої, аби свято залишилося святом, без наслідків для здоров’я. Пишуть «Подробиці».
Отже, по-перше, це ціна. Півлітрова пляшка легального алкоголю від початку грудня не може коштувати менше сімдесяти гривень. Ця ціна зафіксована урядом. Отож, усе, що дешевше, фальсифікат. По-друге, потрібно звернути увагу на акцизну марку, тару та маркування на пляшці.
“Покупець повинен розуміти, що горілка розливається тільки в скляну тару. Скляна тара повинна бути чистою, без подряпин, без надколів. Обов’язково маркована. Марка акцизного податку, являє собою елемент, на якому нанесені обов’язково ставка акцизного податку, марка.
Якщо наприклад, на пляшці нанесена уже дата розливу лазерним датувальником, то ця пляшка вже повторно використатися не зможе. Тому що дату вже не можна ні змити, ні якимсь чином змінити”, – говорить Алла Кучеренко, керівник виробництва.
Горілка може продаватися лише в скляній пляшці – це єдина тара, яку не роз’їдає спирт і не утворює небезпечних для здоров’я хімічних сполук. Варто пам’ятати, якісний алкоголь просто не можливо виготовити в підпільному цеху. Виробництво справжньої горілки – процес повністю автоматизований, починаючи від подання пляшок і закінчуючи наклеюванням акцизної марки.
“Горілка, все так думають, що горілка це просто змішень спирт з водою, що її там готувати. Існує дуже багато показників і дуже багато методів, які можуть, як поліпшити, так і погіршити смакові показники і фізико-хімічні показники напою. Тому в домашніх умовах або ж там якихось гаражних умовах приготувати якісний продукт неможливо”, – говорить Надія Свиридова, головний технолог заводу.
І нарешті, купувати алкоголь краще у великих магазинах – імовірність придбання там контрафакту найнижча.