Як зберегти здоров’я шлунка при вживанні шашлику: 5 важливих правил
«Шашлики» — тобто м’ясна продукція, приготована на грилі, сама по собі не є протипоказанням для вживання в їжу, у тому числі й при патології шлунково-кишкового тракту. Але важливо дотримуватися деяких умов, щоб уникнути дискомфорту та зберегти здоров’я шлунка.
- Уникайте гострих та кислих маринадів: Оцет, спеції та соуси можуть мати подразливу дію на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, тому вони не рекомендовані, якщо у вас буває печія та дискомфорт у животі.
- Контролюйте обсяг їжі: Шлунково-кишковий тракт погано переносить переїдання. Перенасичений шлунок тисне на больові рецептори, внаслідок чого з’являється дискомфорт і тяжкість у верхніх відділах живота.
- Обмежтеся однією порцією шашлику: Орієнтуйтеся на свій звичайний обсяг їжі за раз і не перевищуйте його, їжте до легкого насичення.
- Ретельно пережовуйте їжу: Чим дрібнішою буде їжа, що надходить у шлунок, тим менший обсяг шлункового соку знадобиться для її перетравлення. Це сприяє рівномірному розподілу шлункового соку та зменшує навантаження на шлунок.
- Уникайте вживання з хлібом: Не «заїдайте» шашлик хлібом, відмовтеся від нього на користь термічно оброблених овочів. М’яка клітковина нормалізує перистальтику шлунково-кишкового тракту та є прекрасним живильним середовищем для корисних бактерій у кишківнику, виконуючи функції природного пребіотика.
Дотримуючись цих правил, ви зможете насолоджуватися смачним шашликом без шкоди для свого шлунка.
фото з відкритих джерел