Які парки Дніпра дочекалися реконструкції

14 грудня директор КП «Міська інфраструктура» Наталія Басова розповіла про роботи, які ведуть у парках міста, та коли їх буде повністю завершено. Зокрема, вже готовий план реконструкції парку ім. Володі Дубініна. Повідомили у прес-службі міської ради.

Зелену зону створили ще 50 років тому. Через це усі комунікаційні мережі, а також дерева, які були тоді висаджені, знаходяться у жахливому й аварійному стані, а сам парк має занедбаний вигляд. Наразі на території зони відпочинку вже активно ведуть роботи.

«Ми прибираємо весь сухостій, усі дерева, які підпадають під планувальне рішення, всі самосійні насадження. Вони небезпечні. По-перше, вони всі хворі і їх треба зрубати. Там багато старих тополь та акацій. Нам треба думати, що ми там висадимо. Цього року ми прибираємо всі непотрібні мощення та дерева. Якщо зима дозволить, то проводитимемо мережі: електроенергії, каналізації, поливальної системи», – зазначила Наталія Басова.

Реконструкцію парку планують закінчити до кінця 2018 року. Вартість проекту – 56 млн грн. На території зеленої зони хочуть замінити світильники та лавки, зробити нові сходові марші з пандусами, зелені лабіринти, висадити понад 600 дерев та кущів, облаштувати спортивний і дитячий майданчики, а також скейт-парк та універсальне поле.

Крім того, в парку з’явиться фестивальна зона для проведення заходів. Старі тополі замінять на сакури, липи, клени, сосни, туї та інші насадження. Загалом зелена зона збільшиться з 16 тис. м² до 20 тис. м².

Парк ім. Писаржевського вже частково відремонтували у 2017 році. Із занедбаної території він перетворився на улюблене місце відпочинку мешканців проспектів О. Поля та Б. Хмельницького. Наразі капітальний ремонт триває.

Меморіальну зону, яка у ньому знаходиться, поки не чіпають. Адже колись на цій території знаходилося кладовище. Тобто з 8 га парку ремонтуватимуть 3 га.

«З боку проспекту Б. Хмельницького ми хочемо висадити зелену ширму, яка відгородить територію парку від дороги. Також проведемо систему поливу, щоб висаджувати газони та квітники. Відсутнє й якісне освітлення. Цю проблему також вирішуватимемо: встановимо лавки з вбудованим підсвічуванням, декілька видів ліхтарів. Відновимо спортивні майданчики та створимо зону тренажерів», – зазначив керівник всіх проектів реконструкції та ремонту Сергій Полюшкін.

Парк Зелений гай знаходиться між вулицею Макарова та проспектом О. Поля. Це досить проблемна ділянка через підтоплення та нестійкі ґрунти. Крім того, парк занедбаний. Півтора місяці тому розпочався капітальний ремонт частини цієї зеленої зони, а саме – центральної алеї. Наразі роботи тривають на входах до парку: відновлення сходових маршів, площ, освітлення, водооснащення, тротуарів.

«Ми хочемо обігріти частину сходів, якими рухаються люди. Взимку важко чистити сходи та зберігати їхній зовнішній вигляд, адже доводиться розбивати їх. Тому на обох входах частину сходів зроблять з обігрівом. Плануємо повністю закінчити капітальний ремонт парку до осені 2018 року», – сказала Наталія Басова.

У парку Зелений гай росте близько 8 тис. дерев. Через квітневу заметіль там впало близько 600 рослин. Тому зараз зелену зону активно прибирають та намагаються надати їй привабливий вигляд.