Які професії будуть найбільш затребувані в Україні після війни

Війна змусила багатьох українців шукати нове місце роботи, й нерідко в іншому населеному пункті країни чи взагалі за кордоном, і навіть змінювати професію. Які ж вакансії мають попит у воєнний час, та які будуть затребувані після закінчення війни – дізнавались у Центрі громадського моніторингу та контролю.

У професійному розрізі структура вакансій суттєво не змінилась: професії, що мали попит до війни, потрібні і сьогодні. Швець, електромонтер, сантехнік, електрогазозварник, пекар – такі вакансії найпоширеніші, адже, за даними Державної служби зайнятості, з січня до квітня 2023 року роботодавці найбільше шукали кваліфікованих робітників з інструментом (22% всіх поданих вакансій).

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

На другій сходинці – робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (17%): водій, тракторист-машиніст, тракторист, токар, оператор заправних станцій та ін. На третьому щаблі популярності – пошук професіоналів (15%): учитель, фармацевт, лікар, інженер, економіст, інженер з охорони праці, практичний психолог.

Далі йдуть працівники сфери торгівлі та послуг, некваліфіковані працівники та фахівці, як-от: бухгалтер, медсестра, майстер виробничого навчання, механік, вихователь, асистент фармацевта, електрик дільниці.

У мережі зазначають, що нині низький попит на робітників у сфері туризму та дозвілля.

ЯКІ ПРОФЕСІЇ БУДУТЬ ЗАТРЕБУВАНІ ПІСЛЯ ВІЙНИ?

Попри те, що війна ще триває, мережа рясніє прогнозами щодо професій, які будуть популярні по її закінченні. Зокрема, на сайті з пошуку роботи та працівників Work.ua оприлюднили аналіз щодо сфер та професій, які точно стануть у пригоді країні та де прогнозується зростання кількості вакансій. У списку: IT, будівництво, архітектура, логістика, склад, медицина, фармацевтика, освіта, наука, роздрібна торгівля, сільське господарство, маркетинг, реклама, PR, безпека (кадри у правоохоронному та безпековому секторі, військові професії).

Своєю чергою, в обласних центрах зайнятості є свій топ професій та сфер, які будуть затребувані в Україні після війни. Це – будівельники та архітектори, інженери, працівники сфери транспорту, менеджери з продажу та маркетологи, енергетики, програмісти, психологи, правоохоронці, лікарі.

Усі професії так чи інакше пов’язані з повоєнним відновленням країни: будівельники потрібні, щоб відновити чи відбудувати «з нуля» пошкоджену російськими військами інфраструктуру, а, наприклад, працівники поліції у повоєнний період потрібні для посиленого захисту правопорядку. Більше роботи буде і для працівників у галузі транспорту та логістики.

ДОПОМОГА В ОПАНУВАННІ НОВОЇ ПРОФЕСІЇ

Для тих, хто хоче змінити фах під час війни, з’явилась нова можливість. Міністерство цифрової трансформації запустило масштабний проєкт Дія.Освіта, який є національною освітньою платформою актуальних знань і навичок. Там можна безоплатно навчатися, опанувати нову професію та ознайомитися з актуальними вакансіями.

«Поки в Україні триває війна, світ не стоїть на місці й активно розвивається. Наш головний виклик – розвиток людського капіталу. Наразі в Україні зареєстровано майже 5 млн вимушених переселенців. За міжнародними оцінками – близько 7 млн людей. Мільйони людей втратили роботу чи закрили бізнес і вимушені починати життя «з нуля». Завдання держави – створити для цього сприятливі умови. Саме тому за підтримки Google.org ми запускаємо оновлену платформу Дія.Освіта. Щоб кожен мав можливість розвинути нові навички та зробити крок назустріч новій професії», – зазначив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

ПІДГОТУВАЛА НАТАЛІЯ КОВАЛЬЧУК

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!