Який рис найкорисніший

У кожному магазині кількість різновидів рису просто зашкалює – можна обрати на будь-який смак. Багато досліджень показують, що рис – незамінний продукт для тих, хто завзято займається спортом – він містить комплекс поживних речовин, який необхідний для успішного функціонування організму і відновлення м’язів після тривалих тренувань.

Також вчені рекомендують вживати рис  тим, хто хоче схуднути або страждає від хвороб шлунково-кишкового тракту. Зерна рису відмінно очищають організм від шлаків, виводять зайву рідину і допомагають виводити молекули жиру. Але кожен різновид цього продукту має свої плюси і мінуси.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Коричневий рис

Різні види коричневого рису, такі як басматі або жасминовий, містять зародкові і висівкові шари. А це означає, що вони є вельми корисною їжею для організму. У коричневому рисі містяться важливі поживні речовини, в тому числі вітаміни групи В, фосфор і магній. Тому, коричневий рис – то, що потрібно для фанатів схуднення та фітнесу.

Дикий рис

Хоча він росте як рис, і виглядає як рис, за всіма правилами ботаніки, дикий сорт рису – зовсім не цей продукт. Це – насіння водоростей, що добуваються аборигенами Північної Америки. Більшість видів дикого рису, які продаються у нас в магазинах, – це культивовані зерна, вирощені на рисових полях. Такий рис сповнений поживними речовинами: цинком і фосфором, які корисні для вироблення тестостерону й імунітету, вітамінами групи В і магнієм, які сприяють прискоренню метаболічних процесів, і фолієвою кислотою, яка допомагає захистити клітини від деформації і розвитку раку.

Враховуючи, що технічно дикий рис є водоростями, він добре засвоюється організмом, допомагаючи вгамувати голод, що сприяє схудненню.

Білий рис

Дієтологи кажуть, що білий рис можна вживати тільки після тренування або з ранку. У ньому містяться три важливих складники: висівки, паростки і ендосперм. У висівках міститься основна частина дієтичної клітковини. У паростках же є всі вітаміни і мінерали. У ендоспермі в основному містяться швидко вуглеводи, які швидко перетравлюються. У підсумку, дієтологи справедливо відзначають, що білий рис – всього лише “пустушка”, в порівнянні зі своїм темним побратимом. Більш того, білий рис піднімає рівень цукру в крові, тому вже через 3 години після їжі ви знову захочете їсти. А часте вживання білого рису може привести до набору ваги.

Пропарений рис

Золотистий напівпрозорий відтінок рисова крупа набуває після обробки за спеціальною технологією: спочатку зерна акуратно миють, потім вимочують у гарячій воді, обробляють парою і тільки після цього сушать, шліфують і відбілюють. Обробка паром дозволяє перенести до 4/5 корисних речовин, що містяться в оболонці, всередину зерна (за вмістом вітамінів і клітковини пропарений рис практично не поступається коричневому). Янтарно-жовтий відтінок зникає після варіння: крупа стає білосніжною, але готується пропарений рис довше білого шліфованого, приблизно 20-25 хвилин (обробка парою робить його твердіше). На смак він кращий і після приготування не злипається.

Інші популярні сорти рису

Напівпрозорий середньозерний рис арборіо (продається він також під назвами карнаролі і віалоне) родом з Італії: він ідеально підходить для приготування різотто і супів (в процесі варіння цей сорт набуває кремової текстури). Схожий на арборіо сорт паелья (Валенсія): з нього готують паелью – класичну іспанську страву з морепродуктами. Червоний рис (camarque) – родом з Таїланду, але вирощують його переважно на півдні Франції. Відрізняється цей сорт насиченим горіховим ароматом і рекордним вмістом клітковини. З червоно-бурого рису девзіра, що росте в Ферганській долині, готують класичний узбецький плов. Існує також бурий, глазурований, роздутий, повітряний, десертний рис, а також особливий сорт рису для суші.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *