Коренеплід, що дарує здоров’я: корисні властивості моркви

Морква багата на вітаміни групи В, D, E, PP, С, K, а також провітамін А. А ще – містить життєво важливі мікро- і макроелементи: калій, магній, кальцій, залізо та фосфор. Дорослим бажано вживати 3 морквини на день, дітям достатньо однієї. Ранок у Великому Місті зібрав для тебе ТОП 5 корисних властивостей моркви. Читай – та включай яскравий коренеплід у свій щоденний раціон.

Укріплює зуби та ясна

Морква стимулює ясна і збільшує слиновиділення. Це допомагає очищувати ротову порожнину і боротися з бактеріями, що викликають карієс та інші захворювання.
Також цей корнеплід виступає натуральним абразивом, тож допомогає ретельно очистити зуби після прийому їжі. Особливо це стане в нагоді, коли поруч немає зубної щітки.

Корисна для зору

Морква містить велику кількість каротину, який в організмі людини перетворюється на вітамін A. А це саме те, що треба нашим очам! Якщо хочеш надовго зберегти гострий зір, радимо вживати якомога більше сирої моркви. А щоб каротин краще засвоївся, заправляй цей коренеплід жирною заправкою. Наприклад, сметаною або олією.

Заспокоює нерви

Видався нервовий день? Повечеряй салатом із моркви! Цей овоч є дієвим засобом проти порушень роботи нервової системи, навіть таких серйозних, як хвороба Альцгеймера.  Тим, хто має проблеми із нервами, варто щодня випивати 2 склянки суміші соків моркви та селери. Також потрібно включити в меню салати зі свіжої моркви, заправлені оливковою, льняною або гарбузовою олією.

Покращує шкіру та волосся

Завдяки високому вмісту провітаміну А, морква підвищує пружність шкіри, надаючи їй красивого персикового відтінку. А ще – зміцнює волосся, стимулюючи його ріст та перешкоджаючи випадінню.
Саме тому кожна красуня має обов’язково додати у свій раціон страви з моркви.
Профілактика онкології Морква є джерелом бета-каротину, який здатен на 25% зменшити ризик розвитку деяких форм онкології. Зокрема – раку легень, товстої кишки та молочної залози.

 

Фото: pixabay