Яку грошову допомогу може отримати безробітний на Дніпропетровщині

Війна багато що змінила в житті українців, зокрема, чимало людей втратили роботу й опинилися в ситуації, коли треба йти до Центру зайнятості та звертатися по допомогу від держави. Проте нерідко вони стикаються з відмовами або виявляють, що розмір виплат є нижчим за прожитковий мінімум.

ПРИЧИНИ БЕЗРОБІТТЯ ТА ПРАВО НА ДЕРЖДОПОМОГУ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

В Україні кількість безробітних зростає, зокрема, через війну. Також серед основних причин:

• переїзд до іншої області або країни (людина набуває статусу ВПО та безробітного);
• закриття компанії чи виробництва, або перевезення виробницт­ва в іншу область (у випадку, якщо людина не хоче переїжджати разом із роботодавцем);
• скорочення персоналу з огляду на економію коштів;
• закриття ФОП чи ТОВ;
• випускник ЗВО, який не отримав розподілу на підприємство і не має змоги працевлаштуватися;
• чоловіки звільняються, щоб уникнути отримання повістки на роботі;
• люди залишилися на ТОТ.

Дуже сильно вплинула на рівень безробіття в Україні мобілізація. Багато чоловіків звільнилися і не шукають роботу, оскільки без оновлених даних у ТЦК та військового квитка неможливо влаштуватися офіційно. Відсутність вій­ськового квитка також ускладнює отримання виплат по безробіттю.

ХТО МАЄ ПРАВО НА ДОПОМОГУ ВІД ДЕРЖАВИ

Відповідно до Закону України про безробіття кожен має право на державну допомогу. Однак із початком війни до переліку необхідних документів додався військовий квиток.

На Дніпропетровщині статус безробітного можуть отримати такі категорії громадян:

1. Працездатні особи:
• втратили роботу та інші джерела доходу;
• не отримують пенсії чи інших соціальних виплат.

2.Особи з інвалідністю:
• які ще не досягли пенсійного віку;
• отримують соціальну допомогу від держави.

3. Молоді люди, яких було звільнено через перепрофілювання підприємства або скорочення штату.
4. Одинокі батьки, особливо ті, хто має на утриманні дітей з інвалідністю.
5. Випускники ЗВО, які не можуть знайти роботу після закінчення вишу, а розподілу на роботу вони не отримали.
6. Внутрішньо ­переміщені особи, які втратили роботу через переїзд і перебувають на території України (ВПО за кордоном допомогу як безробітні від України не отримують).

Важлива інформація для безробітних! Згідно із Законом України про зайнятість населення навіть ті, хто ніколи не працював, мають право на допомогу. Це правило сприяє підтримці всіх верств населення, особливо в умовах зростання безробіття через військові дії та економічні труднощі. Дотримання вимог та подання всіх необхідних документів дасть можливість отримати державну підтримку в скрутні часи.

ЯК ­ОТРИМАТИ СТАТУС БЕЗРОБІТНОГО

Для отримання статусу безробітного в Дніпрі потрібно подати заяву через платформу «Дія» або на сайті Державного центру зайнятості, а також можна звернутися до центру зайнятості особисто.

До заяви слід додати такі документи:

1. Паспорт громадянина України (або закордонний паспорт, посвідку на проживання, довідку ВПО).
2. Індивідуальний податковий номер (ІПН).
3. Документ про останній вид зайнятості (трудова книжка, цивільно-правовий договір, документ, що підтверджує звільнення з останнього місця роботи).
4. Документи про освіту (диплом або атестат).
5. Військовий квиток (для військово­зобов’язаних).
6. Довідка про припинення ведення особистого селянського господарства або вихід із такого господарства (якщо зазначена діяльність була основною).
7. Для ВПО та осіб, які проживають на територіях, де ведуться бойові дії, необхідно надати заяву про припинення трудового договору на ім’я роботодавця.

Для онлайн-оформлення потрібно мати цифровий підпис «Дія Підпис». Усі необхідні документи слід відсканувати та завантажити у додаток, а також заповнити відповідну заяву.

На час воєнного стану процедура отримання статусу безробітного для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та тих, хто перебуває на територіях, де ведуться або велися бойові дії, значно спрощена. Вони можуть подати заявку в електронному форматі, надаючи лише паспорт та ІПН.

Термін розгляду зая­ви складає 10 робочих днів. Якщо всі документи в порядку, з 8-го дня після надання статусу безробітного починається нарахування допомоги по безробіттю.

РОЗМІР ДОПОМОГИ ТА ТРИВАЛІСТЬ ВИПЛАТ

Розмір допомоги по безробіттю в Україні залежить від мінімальної заробітної плати, яка у 2024 році складає 7100 гривень. Незалежно від попереднього заробітку, сума допомоги не перевищуватиме цього показника. Однак на розмір допомоги також впливає офіційний страховий стаж:

• у випадку, якщо стаж менший за 7 місяців, допомога становить 1500 грн;
• якщо стаж- від 7 місяців до 2 років, то розмір допомоги – 50% від попередньої заробітної плати;
• якщо стаж – від 2 до 6 років, то ви заробили допомогу в розмірі 55%;
• якщо стаж – від 6 до 12 років, то розмір допомоги сягне 60%;
• у випадку, коли стаж понад 12 років, маєте змогу отримати 70%.

Розрахунок виплат базується на офіційному доході на одному місці роботи без урахування сумісництва. Наприклад, якщо бухгалтер фірми, яка упродовж 5 років отримувала зарплату 20 тисяч грн, також підпрацьовувала на іншій фірмі за 10 тисяч грн, у разі безробіття вона отримуватиме 55% від 20 тисяч грн, тобто 11 тисяч грн. Але через обмеження максимального розміру допомоги в Україні до 7100 грн, ця сума буде виплачуватися.

Під час воєнного стану термін виплат безробітним обмежений до 90 календарних днів. Для осіб передпенсійного віку (1-2 роки до пенсії) цей термін може бути подовжений до 360 днів за умови подання відповідної заяви. До речі, отримання будь-якої допомоги від ООН чи інших благодійників не впливає на тривалість отримання виплат по безробіттю.

ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ ПО БЕЗРОБІТТЮ

Центр зайнятості виплачує допомогу на спеціальний соціальний рахунок, для чого необхідно оформити «картку для виплат» у державних банках, таких як ОщадБанк або ПриватБанк.

Отримувачі допо­моги по безробіттю повинні дотримуватися кількох обов’язкових вимог:

• регулярно відвідувати Центр зайнятості за графіком або попередньою домовленістю із соцпрацівником;
• намагатися праце­влаштуватися за допомогою центрів зайнятості (обов’язково ходити на співбесіди, на які їх відправляють);
• не повинні покидати Україну довше, ніж на 14 днів.

Якщо всі вимоги виконуються й заяву Центр зайнятості погодив, то перепон для отримання виплат по безробіттю не існує.

ЯКІ ПОСЛУГИ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ БЕЗРОБІТНІ

Головна мета Центру зайнятості- якнайшвидше працевлаштувати кожного, хто став на облік як безробітний, особ­ливо у тому випадку, якщо він уже не отримує допомогу по безробіттю.

Тому центри зайнятості зараз надають такі безоплатні послуги громадянам:
– працевлаштування ветеранів;
– профорієнтація та перепідготовка безробітних;
– профорієнтація абітурієнтів та студентів;
– грантові програми на навчання та відкриття бізнесу сумісно з міжнародними донорами (діє не постійно).

Для того щоб мати актуальну інформацію про можливості, які надає Центр зайнятості, важливо спілкуватися зі своїм кар’єрним консультантом чи соц­працівником. Також зараз центри зайнятості активно співпрацюють із рекрутинговими цент­рами ЗСУ, скеровуючи туди спеціалістів різних напрямків, зокрема інженерів.

Центри зайнятості також надають консультації та психологічну підтримку, що забезпечує комплексну допомогу у важкий період безробіття. Безробітні можуть скористатися послугами галузевих консультантів, психологів та інших експертів.

Актуальну інформацію про програми перепідготовки та праце­влаштування можна знайти на сайті Дніпропетровського обласного центру зайнятості або відвідавши центр зайнятості за адресою: проспект Лесі Українки, буд. 4.

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!

Усі послуги центрів зайнятості повністю безкоштовні для громадян. Якщо ви залишилися без роботи, звертайтеся до найближчого Центру зайнятості для отримання всебічної підтримки та допомоги.

ЯРОСЛАВА ХЛЄБНИКОВА
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!