Дерева-довгожителі Дніпропетровщини (Фото)

Нерідко в сучасному місті можна зустріти дерево, яке було свідком двох воєн, революцій і ще досі зеленіє і цвіте. Не виключенням є і Дніпропетровська область. Наразі, у нашій області тільки серед дубів нараховується 15 довгожителів. Також тут вистачає дерев-довгожителів, які мають 200, а іноді і 500-річну історію.

«Вісті Придніпров’я» зібрали найцікавіші з них:

Гвардійське диво

Між селом Вільне і селищем Гвардійське росте дуб-довгожитель. Йому вже 500 років, але це не межа, адже дуб, за оцінками експертів, ще не досяг свого життєвого ліміту.

___________-___

В обхваті дерево досягає 6 метрів, а його крона дуже пухнаста і велика, а це означає, що дерево ще буде радувати околиці не один десяток років.

300-річна груша

Росте у Дніпропетровській області у місті Кривий Ріг в садибі ветерана двох воєн – Японської та Другої світової – Миколи Кучми та його дружини Галини Кирилівни старезна груша. За переказами, батько Миколи – Харлампій Кучма разом зі всією родиною святкував 200-річчя груші.

_____

Це унікальне дерево-патріарх, яке до цих пір щороку, що неймовірно, але плодоносить повноцінними соковитими грушками! Обхват стовбура груші – 3 метри. На сьогодні їй понад 300 років.

Козацький дуб

У багатьох дітей Дніпропетровщини є фото з відомим старим дубом у парку Глоби. За деякими легендами його посадив сам козак Глоба, деякі стверджують, що дубом позначене місце його поховання. Але точних фактів немає, відомо лише, що дубу вже більше 200 років і він у розквіті сил, і може стати у майбутньому конкурентом Гвардійському дубу.

___-_____

Бузина-бабуся

Є на Дніпропетровщині і найстаріша в Україні бузина! Цьому кущику вже більше 150 років, і він досить добре почувається на території обласного еколого-натуралістичного центру. Родзинка полягає в тому, що біологічний вік цієї рослини – всього-то 60-80 років! А ця «бабуся» вже ставить рекорд України. Завдяки гарному догляду та регулярному підрізанню, кущ має висоту 4 метри і 3 метри в обхваті, зеленіє і квітне. У Дніпрі його називають «деревом бажань». Ще одна особливість такого довголіття – географія.  Бузина росте в улоговині під пагорбом Південного вокзалу, і своєрідний мікроклімат сприяє довголіттю рослини.

Сумні втрати

На Дніпропетровщині було багато унікальних дерев, але деяких вже немає через людський фактор. Зокрема, найстаріший дуб в селі Вязовки Павлоградського району, вік якого був близько 800 років, двічі підпалювали і врешті-решт знищили невідомі. За легендою, біля цього велетня була резиденція самого Нестора Махна. Через цю пожежу також постраждала і стара сосна поруч.

______-_______

А от справжньою втратою для жителів міста став зруб тополі-довгожителя – їй було майже двісті років. Не виключено, що ця тополя була найтовстішим деревом обласного центру, адже обхват стовбуру становив більше 6 метрів. Фахівці стверджують, що це дійсно унікальний випадок, адже зазвичай у нашому мікрокліматі довгожителями стають дуби. Але тополю на вул. Дарвіна в червні 2016 року просто зрубали… Тоді громадськість обурилася таким «омолодженням»  від міських служб.

Зазвичай, у місті дерева живуть не більше 40 років. І довгожителями вони стають виключно через людей – гарний догляд, мікроклімат та своєчасне обрізання чи лікування можуть подовжити їхнє життя.

Є і багато не таких відомих, але також довгожителів. У старих дворах у районі вулиці Виконкомівської є верба, діаметр стовбура якої становить 6 метрів. Величезна і стара тополя також знаходить на розі вулиць Філософської і Антоновича. Золотий фонд дендралогії Дніпропетровщини знаходиться в районі затоплених Дніпровських порогів. Сьогодні там створено регіональний ландшафтний парк Придніпровський. І там також сотні дубів, кожному з яких понад 300 років!

Підготувала Дарина Сухоніс

за матеріалами Інтернет-джерел

Залишити відповідь