10 кулінарних звичок древніх людей, про які вчені дізналися зовсім недавно

Їжа – один із найзагадковіших аспектів доісторичної життя. Як нескладно здогадатися, камені і скелети зберігаються добре, а будь-яка органіка розпадається дуже швидко. Тому вченим потрібно викручуватись і вдаватися до різних хитрощів (а також, звичайно, має бути присутня чимала частка везіння), щоб розкрити кулінарні секрети тих часів.

Проте, дослідники знайшли декілька цікавих фактів, які могли б повністю змінити думку про доісторичних людей. Цілком можливо, що вони були більш розвинутими, ніж всі думали, повідомляє “ВСВІТІ”.

1. Палеолітичне оброблене борошно

Як показали на подив стародавні залишки, виявлені на 32 000-літньому шлифувальному камені, «печерні люди» їли дикий овес задовго до сільськогосподарської революції. Тобто, фактично це виявилася найдавніше вівсяне борошно у світі. Воно виготовлялося за допомогою чотириступеневого процесу, який, ймовірно, включав нагрів і розмелювання. У результаті виходило вівсяне борошно, яке потім відварювали або випікали з нього коржі. Стародавні групи, подібні до цієї, можливо, вже їли і обробляли зерно і раніше, тому вчені продовжують ретельно вивчати подібні камені у пошуках інших залишків їжі. Це може змінити історію.

2. Сир і непереносимість лактози

Черепок глиняного посуду, пронизаний отворами, вразив вчених, коли біохімічний аналіз виявив на ньому молочні жири, показавши, що неолітичні люди в 5 500 р. до н.е. вже робили сир. Сир, для виробництва якого потрібно розділити молоко на сир і сироватку шляхом додавання бактерій і сичужного ферменту, в той час був продуктом, здатним змінити спосіб життя. Він забезпечував їжу тваринного походження без необхідності забою тварин, що збільшувало сільськогосподарський потенціал групи. Це могло б також довести, чому люди одомашнили худобу в той час, коли більшість людей страждали на непереносимість лактози, адже сирні продукти містили набагато менше лактози, ніж чисте молоко. Також це забезпечувало в раціоні вкрай необхідний запас жирів.

3. На дивно багаті палеолітичні комори

Овочі не можуть зберігатися протягом тисячоліть, тому майже неможливо сказати, які рослини входили в палеолітичне меню. Але якщо овочі наситити водою, то за умови позбавлення доступу кисню вони можуть зберегтися і протягом такого тривалого часу. Дослідники на розкопках у північному Ізраїлі знайшли подібні овочі, а також багато інших продуктів, які вразили вчених, які взагалі не очікували, що подібне входило до раціону людей майже 800 000 років тому. Зокрема, було знайдено не менше 55 видів рослин, включаючи горіхи, насіння і коріння.

При розкопках також були виявлені докази найдавніших прикладів контрольованого розведення вогню в Євразії, що було необхідно для перетворення більшості отруйних рослин в їстівні продукти. Стародавні люди доповнювали свій раціон невеликою кількістю м’яса і жиру.

4. Викопні фекалії довели здоров’я неандертальців

Іноді археологія – смішна наука. Наприклад, чого тільки варта ситуація, коли дослідники розбивають 50 000-річні скам’янілі фекалії неандертальців, щоб перевірити, якого вони кольору всередині. За допомогою спектроскопічного аналізу скам’янілих відходів життєдіяльності, нарешті, вдалося з’ясувати раціон неандертальців. Вони їли досить багато м’яса, включаючи м’ясо оленів і мамонтів, але також урізноманітнювали свою їжу рослинами, щоб збалансувати раціон. Це відкриття змінило стандартні уявлення, що тогочасні люди харчувалися виключно м’ясом.

5. Стародавні зубочистки

Навіть при здоровій дієті неминуча поява дірок у зубах. Дослідники знову «відсунули» свідоцтва страждань людей від зубного болю назад на кілька тисяч років завдяки розкопці 14 160-річного скелета з ознаками стоматологічних «операцій». Скелет належав 25-річному чоловікові, якому чистили порожнини в зубах кремінними інструментами. Таким чином, принаймні деякі палеолітичні люди знали, що порожнини можуть призвести до інфекцій і намагалися впоратися з ними. Це було вочевидь дуже болісно, ​​але ефективно у плані уникнення більш тяжких тілесних ушкоджень. Палеолітичні люди також користувалися зубочистками із дерева та кістки.

6. Унікальний раціон Homo naledi

Більше 300 000 років тому кілька різновидів гомінідів жили на півдні Африки, постійно перебуваючи у боротьбі за ресурси. Один з цих видів гомінідів, Homo naledi, зумів знайти власну кулінарну нішу, почавши вживати зерно в їжу. Стоматологічне обстеження показало, що зуби Homo Naledi були, в основному, як у африканського австралопітека і парантропа масивного, але вони були більш зносостійкі. Знос зубів передбачає, що Homo naledi харчувалися також більш жорсткою їжею, часто покритою пилом або землею. Швидше за все, це були фітоліти або «скам’янілі рослини». У підсумку, у Homo naledi розвинулися моляри, щоб протистояти сильно зернистій їжі.

7. Найперше барбекю в історії

Предки людей почали ходити у вертикальному положенні 6 або 7 мільйонів років тому, але пройшло ще близько 5 мільйонів років, перш ніж з’явився більш розвинений мозок Homo erectus. Дослідники вважають, що іскра розуму виникла завдяки приготуванню їжі, оскільки це давало предкам людей більш легкий доступ до більш легкотравних джерел їжі. Найперше свідоцтво кулінарії було знайдене в печері Вондерверк у Південній Африці. Аналіз виявив глибоко всередині печери сліди штучного розведення вогню і численні уламки кісток, що піддавалися нагріванню до високих температур. Також були виявлені обпалені відколи каменів, що говорить про повторне використання вогню на одному і тому ж місці.

8. Тушкування у горщику

Приготування їжі на відкритому вогні використовувалося навіть ранніми гоминидами, але при цьому виходила їжа, покрита піском і золою. Наступним кроком в кулінарній еволюції було використання горщиків для поліпшення різноманітності і якості продуктів. Люди зробили перші глиняні горщики на Далекому Сході близько 16 000 років тому, але горщики не використовувалися для приготування їжі приблизно ще 6 000 років, як показали знахідки у Лівійській Сахарі. У той час Сахара рясніла рослинністю, річками та озерами. Залишки у горщиках показують, що люди з’їли майже всю зелень, було то листя, зерно, насіння або навіть водні рослини.

9. Мезолітична гірчиця

Після того, як давні предки людей збалансували свій раціон, їх наступним кулінарним нововведенням було надання їй кращого смаку. Вони домоглися цього понад 6 000 років тому за допомогою однієї з найбільш широко поширених приправ у світі, гірчиці. Численні мезолітичні горщики для приготування їжі, знайдені в Німеччині і Данії, як і раніше зберігали залишки насіння гірчиці і листя ковганки черешкової. Дослідники вважають, що предки товкли насіння гірчиці в посуді та додавали листя з часниковим смаком для кращого аромату. Це відкриття ознаменувало зрушення між споживанням їжі виключно через її калорійність або поживну цінність до більш сучасної гедоністичної їжі.

10. Давня закуска з черепахи

У печері Кесем в центрі Ізраїлю нікого не було протягом тисячоліть, поки дорожні будівельники випадково не відкрили її в 2000 році. Усередині дослідники виявили старе житло та 400 000-річну закуску, черепаху, яка була вбита кремнієвим ножем і засмажена в панцирі. Доісторичні мисливці-збирачі, які жили в печері Кесем протягом 200 000 років, харчувалися різноманітною їжею. Вони, ймовірно, використовували черепаху в якості закуски, гарніру або десерту на додаток до асортименту овочів. Основною стравою було м’ясо биків, оленів і коней.