18 листопада. Цей день в історії

1302 – Папа Римський Боніфацій VIII видав буллу, проголосивши абсолютний пріоритет церковної влади над світською.

1626 – Римський папа Урбан VIII освятив собор святого Петра. Сьогодні цей собор є резиденцією усіх Пап.

1775 – Земельна реформа в Російській імперії. Завдяки указу Катерини ІІ в територіальний розподіл введено губернії.

1860 – у селі Курилівка на Поділлі народився Ігнацій Ян Падеревський, польський піаніст, композитор, перший прем’єр-міністр Польщі і глава МЗС у 1919 р.

1883 – Вперше на території Сполучених Штатів Америки була введена єдина система часу для всієї території. До цього кожне американське місто самостійно встановлювало собі час.

1903 – за Американо-Панамським договором Сполучені Штати отримали безстрокове право на окупацію та контроль над будь-якою частиною території Панами з метою спорудження, експлуатації й оборони міжокеанського каналу

1905 – японці змусили імператора Кореї підписати договір, згідно з яким Японія отримала контроль над зовнішньою політикою Кореї (шляхом призначення свого генерал-губернатора)

1917 – на Всеросійському помісному соборі митрополит Московський Тихон обраний першим за двісті років патріархом Московським і всієї Русі

1918 — Сутичка під Мотовилівкою армії Денікіна з дивізією під проводом Євгена Коновальця, що закінчилася перемогою останніх.

1918 — Проголошення незалежності Латвійської Республіки та обрано першого голову уряду. Ним став Карліс Улманіс.

1903 – за Американо-Панамським договором Сполучені Штати отримали безстрокове право на окупацію та контроль над будь-якою частиною території Панами з метою спорудження, експлуатації й оборони міжокеанського каналу

1905 – японці змусили імператора Кореї підписати договір, згідно з яким Японія отримала контроль над зовнішньою політикою Кореї (шляхом призначення свого генерал-губернатора)

1926 – письменник Бернард Шоу відмовився від Нобелівської премії, заявивши: “Я можу пробачити Альфреда Нобеля за те, що він винайшов динаміт, але тільки диявол в людській подобі міг винайти Нобелівську премію”

1928 – у Нью-Йорку відбулась прем’єра першого звукового анімаційного мультфільму “Пароплав Віллі”.

1933 – Припинення політики українізації на українських землях (постанова ЦК КП(б)).

1935 – Початок Варшавського процесу (тривав з листопада 1935 року до середини січня наступного року). На засіданні обговорювалися та засуджувались дії ОУН з метою зменшення популярності цього руху в Україні. Проте вийшло навпаки – після багатьох публікацій щодо процесу в тогочасній пресі популярність руху ОУН стала ще більшою.

1935 – В Латвійській столиці Ризі урочисто відкрито Монумент Свободи. Задум пам’ятника відноситься до 1920-х років і символізує звільнення від ярма німецьких поміщиків і російського самодержавства

1943 – 440 британських бомбардувальників здійснили авіаналіт на Берлін.

1950 – на засіданні консультативної асамблеї Ради Європи міністр закордонних справ Франції Робер Шуман підтримав план прем’єр-міністра Плевена про створення Європейського Співтовариства та спільної європейської армії

1957 – Мао Цзе Дун на нараді компартій у Москві заявив: “Вітер зі Сходу перемагає вітер із Заходу”

1971 – вийшов указ президії Верховної Ради СРСР про заснування інституту прапорщиків і мічманів

1971 – фірма “Intel” випустила свій перший мікропроцесор – модель 4004

1977 – президент Анвар Садат став першим єгипетським лідером, який відвідав Ізраїль і звернувся до кнесету (парламенту)

1987 – у США опублікована доповідь об’єднаного комітету Сенату та Палати представників Конгресу з розслідування обставин скандалу “Іран-контрас”.

1991 – сербські війська вторглися у хорватський Вуковар. Місто капітулювало

1993 – парламент України із застереженнями ратифікував договір СНО-1 (Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь)

1994 – на муніципальних виборах у Празі в одному окрузі балотувалися 1187 кандидатів (абсолютний світовий рекорд) – виборчий бюлетень мав розміри 101,5 х 71,5 см

2003 – Массачусетс став першим штатом в Америці, у якому визнали прав на шлюби між геями

2005 – Уряд США скасував поправку Джексона-Вейніка для України. Ця поправка була економічним засобом впливу на СPСР, її запровадили в зв’язку з обмеженням еміграції єврейського населення з СPСР. Стаття 402 Закону про торгівлі США під назвою «Свобода еміграції в торгівлі Схід-Захід» (яка власне і є поправкою Джексона-Веніка) забороняє надавати режим найбільшого сприяння країнам, які порушують чи серйозно обмежують права своїх громадян на еміграцію.

18 листопада народилися:

1720 – Іраклій II Багратіоні, цар Кахетії, полководець. Він підписав договір, згідно з ним Східна Грузія перейшла під протекторат Росії

1744 – Нестор Амбодик-Максимович, акушер, професор акушерства у Петербурзьких госпіталях і повивальному інституті. Медик і вчений енциклопедист, педіатр, ботанік, фітотерапевт, геральдист. Автор перших в Російській імперії підручників з акушерства та медичних словників. Вчений-енциклопедист.

1786 – Карл Марія фон Вебер, німецький композитор, диригент і піаніст. Основоположник німецької романтичної опери.

1787 – Луї Дагер, французький художник і винахідник, першим розробив приктично придатний спосіб виготовлення фотознімків – дагеротипію.

1859 – Кость Левицький, найвизначніший політичний діяч Галичини кінця 19 століття — першої половини 20 століття. З листопада 1918 р.- голова Державного секретаріату ЗУНР, потім — голова комісії з виборчої реформи при уряді. В липні 1941 р. був засновником і головою Національної Ради у Львові.

1886 – Софія Альбіновська-Мінкевич, українська художниця, майстриня живопису та графіки, є автором багатьох пейзажів і натюрмортів.

1897 – Патрік Блекетт, англійський фізик, лауреат Нобелівської премії 1947 року. Блекетт перший одержав фотографії розщеплення ядер азоту ?-частинками за допомогою удосконаленої ним камери Вільсона. Вивчав властивості ?-частинок.

1899 – Андрій Кравченко, український військовий діяч, двічі Герой Радянського Союзу, генерал-полковник танкових військ.

1900 – у Києві народився Георгій Кістяківський, американський фізик і хімік українського походження.

1901 – Джордж Геллап, американський соціолог і статистик, розробив методику проведення об’єктивних опитувань громадської думки.

1913 – Георгій Майборода, брат Платона Майбороди, український композитор, автор опер («Мілана», «Арсенал», «Ярослав Мудрий», «Тарас Шевченко»), симфоній і симфонічних поем («Лілея», «Каменярі»), пісень і романсів.

1927 – Ельдар Рязанов, радянський і російський кіно- і телережисер, поет. Народний артист СРСР (1984). Найвідоміші фільми: «Службовий роман», «Іронія долі або з легким паром», «Гараж» та багато інших радянських шедеврів.

1951 – Давид Кіпіані, грузинський футболіст (“Динамо” Тбілісі), кращий футболіст СРСР володар Кубка кубків, тренер. В 2001 році трагічно загинув в автокатастрофі.