25 червня. Цей день в історії

1783 рік — французький хімік Антуан Лоран Лавуазьє повідомив на засіданні Паризької академії наук, що вода — це сполука водню і кисню (через два роки він разом із військовим інженером Жаном Меньє синтезував воду з цих елементів).

1946 року СРСР вступив у Міжнародну футбольну федерацію (ФІФА). ФІФА —Міжнародна федерація футболу — міжнародний керівний орган футболу і найбільша спортивна організація світу. FIFA відповідальна за організацію і управління найголовнішими міжнародними футбольними змаганнями, зокрема найкраще відомий — чемпіонат світу з футболу. Штаб-квартира FIFA знаходиться в Швейцарії у місті Цюріх, її президентом на даний момент є швейцарець Йозеф Блаттер.

В 1967-му відбувся перший показ телепередачі у прямому ефірі у світовому масштабі. Програма “Наш світ” передавалося у 24 країни на п’яти континентах, і 400 мільйонів телеглядачів дивилися виступ групи “Бітлз”, яка вперше виконала пісню All You Need is Love.

В 1969 році була утворена російська група “Машина времени”. “Машина” стала одним з піонерів рок-музики в Радянському Союзі й здобула всенародну популярність у 1980-х роках. Особливістю музики є глибокі та алегоричні тексти Андрія Макаревича і Олександра Кутікова.

У 1969 році американський професійний тенісист Річард “Панчо” Гонзалес у віці 41 рік провів найтриваліший матч в історії Уїмблдону, перемігши Чарлі Пасареллу після 5 годин 12 хвилин боротьби.

Відомі люди, які народилися в цей день

1947 року — Василь Кремень, український державний і політичний діяч. Міністр освіти та науки України в 1999-2005 роках, тривалий час був заступником голови СДПУ(о).

У 1961році народився Тимур Бекмамбетов, казахський і російський кінорежисер. Серед його робіт — рекламні ролики для банку “Імперіал”, фільми “Нічна варта”, “Денна варта”, “Іронія долі. Продовження”, “Особливо небезпечний” з Анджеліною Джолі в головній жіночій ролі.

25 червня 1963 року народився Джордж Майкл (Георгіос Панайоту), англійський поп-співак грецького походження, композитор. дворазовий володар “Греммі”.

Померли

1822 — Ернст Теодор Амадей (Вільгельм) Гофман, німецький письменник, композитор, художник.

1984 — Мішель Фуко, французький філософ та історик

1997 — Жак-Ів Кусто, французький дослідник океану, винахідник аквалангу

1999 — Євген Моргунов, відомий радянський актор

2001 — Курдидик Анатоль Петрович, український літератор і журналіст

2009 — Майкл Джексон, популярний американський співак

Залишити відповідь