Не млинцями єдиними: жителька Дніпропетровщини поділилася забутими рецептами
Масляна – одне з найулюбленіших народних свят для жителів Дніпропетровщини. Це тиждень веселощів, народних гулянь та смачних страв. Серед останніх – на почесному місці млинці – на опарі, заквасці, з додаванням житнього чи гречаного борошна та з усілякими начинками. Але, як розповіла журналісту «Вістей» Марія Данилівна із села Старовишневецьке, що у Синельниківському районі Дніпропетровської області, в її родині, крім млинців, цього тижня готували й інші страви. Давно забутими рецептами жіночка з Дніпропетровщини поділилась із читачами.
«Стародавні» млинці
інгредієнти:
ä яйця – 4 шт.;
ä борошно – 750 г;
ä цукор – 3 ст. л.;
ä сіль – 1 ч. л.;
ä молоко – 4 склянки;
ä дріжджі – 1 ст. л.;
ä манка -125 г ;
ä соняшникова олія – 125 мл.
Спосіб приготування:
Влити в ємність 750 мл підігрітого молока. Висипати туди цукор, борошно, дрібку солі, манку й дріжджі. Отриману масу добре перемішати й дати їй постояти три години.
Далі по черзі вбити яйця. Ретельно збити за допомогою вінчика.
Влити соняшникову олію й знову збити.
Додати решту гарячого молока й знову збити. Дати настоятись іще півгодини.
Готувати стандартним методом на попередньо змащеній олією сковорідці.
Такі млинці – м’які за смаком за рахунок додавання манки.
Ватрушка «Королівська»
інгредієнти:
ä нежирний сир – 500 г;
ä яйця – 5 шт.;
ä цукор – 5-7 ст. л.;
ä вершкове масло – 200 г;
ä борошно – 1,5 ст.;
ä сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
Яєчні жовтки добре розтерти з цукром, збити білки з сіллю в міцну піну.
Сир перетерти через сито і з’єднати з жовтками. Ретельно перемішати і поступово додати білки.
Збити міксером до однорідної маси.
Заморожене вершкове масло натерти на крупній тертці, змішати з борошном і розтерти до отримання крупки.
Половину борошняної суміші насипати на дно форми, викласти сир і засипати крихтою, яка залишилася.
Розігріти духовку до 180 градусів і запікати близько 30-40 хвилин до готовності.
Каймак
інгредієнти:
ä вершки – 3 ст.;
ä цукор – 1 ст.;
ä ванільний цукор – 1/4 пакетика;
ä лимон – 1 шт.
Спосіб приготування:
З’єднати 2 склянки вершків з цукром і ванільним цукром. Поставити на маленький вогонь і, постійно помішуючи, щоб каймак не пригорів, варити до загустіння. Визначити, чи готова страва, можна, опустивши краплю в холодну воду, вона повинна загуснути до консистенції сметани.
Готовий каймак поставити в посудину з холодною водою, щоб він швидко охолов, потім збити міксером, потроху додаючи сік лимона. Коли він стане густим і білим, весь час збиваючи, акуратно додати до нього склянку вершків.
Ретельно збити і поставити у холодильник на 4-8 годин.
Готову страву можна подавати як самостійний десерт або використовувати замість крему, перемастивши ним вафлі або коржі торта.
Смачного!
Марина Положай,
фото pixabay